Companiile aeriene americane date in judecata de victimele atacurilor din 11 septembrie 2001 s-au gindit sa se exonereze aducind FBI-ul si CIA ca martori.

Sapte companii au depus plingeri separate in justitie pentru a obtine un ordin judecatoresc prin care agenti FBI si CIA sa fie lasati sa depuna marturie, transmite Reuters. Firmele incearca sa demonstreze ca autoritatile au fost incapabile sa previna atacurile.

In doua procese separate care se desfasoara la un tribunal districtual din New York a fost nevoie de marturia a doi membri ai unitatii CIA care se ocupa de Osama bin Laden si de cea a cinci actuali sau fosti agenti FBI care au desfasurat anchete in legatura cu reteaua al-Qaeda. Problema pentru companiile aeriene a fost ca ambele agentii au refuzat sa permita angajatilor lor sa depuna marturie, din motive de securitate si pentru ca ar fi existat pericolul ca informatii secrete sa fie dezvaluite. Companiile aeriene afirma, in plingerile depuse, ca este nevoie de marturia acestor agenti pentru a se exonera si a dovedi ca ele au actionat rezonabil. Centrul argumentatiei companiilor este ca vina apartine serviciilor secrete, iar ele nu aveau cum sa previna deturnarea avioanelor.

FBI si CIA detineau mult mai multe informatii cu privire la amenintarea terorista decit companiile aeriene si stiau ca doi dintre suspecti se aflau in SUA, se arata in plingerile depuse de companii. In plus, in documente se arata ca nici una dintre agentiile federale nu a avertizat companiile aeriene ca doi dintre teroristii implicati in atentatele din septembrie 2001, Khalid al-Mindhar si Nawaf al-Hazmi, reprezentau potentiale amenintari si nu au plasat numele acestora pe lista pasagerilor interzisi.

Rudele victimelor atacurilor din 11 septembrie au dat in judecata companiile aeriene, printre care American Airlines si United Airlines, precum si compania Boeing si mai multe firme de securitate, pentru a cere compensatii pentru moartea apropiatilor lor si pentru suferinta provocata de aceste pierderi.

Un jurnalist al agentiei Associated Press a disparut in Irak; detalii pe www.cotidianul.ro/select