Inlocuirea serviciului militar obligatoriu cu gradinita obligatorie. Alta idee, aceeasi destinatie.

La inceput sa vedem intentiile bune. Despre iadul spre care pot conduce, mai incolo. Avem, asadar, un ministru al Educati


Inlocuirea serviciului militar obligatoriu cu gradinita obligatorie. Alta idee, aceeasi destinatie.

La inceput sa vedem intentiile bune. Despre iadul spre care pot conduce, mai incolo. Avem, asadar, un ministru al Educatiei. El are mai multe idei, dar cea mai recenta merita retinuta: sa dam copiii la gradinita de la virsta de trei ani. Si un detaliu: va fi obligatoriu. Buuun. Nu e nimic rau in faptul ca statul se ofera sa se ingrijeasca de micuti, permitind parintilor sa-si vada de slujbe, pot zice unii. Ne vom implica activ in educatia copiilor, chiar in perioada in care ei acumuleaza cel mai mult!, vor spune oficialii din minister. Dar, asezind lespezile celor trei ani de-acasa, trebuie sa vedem cum serpuieste drumul obtinut.

Acum, gradinitele sint putine ca numar. Cele de stat, mai ales. Cele private reprezinta afaceri infloritoare, dar nu pot prelua deficitul inregistrat in celalalt sector pentru ca sint foarte scumpe. Un an petrecut acolo costa cit citiva ani buni de facultate. Pe de alta parte, fiind scumpe, ofera mai multe servicii decit cele de stat. Si mai sigure. Cum anume vor fi construite in citiva ani gradinite gratuite pentru toti copiii cu virsta de peste trei ani ramine un mister. Cum anume se va realiza dotarea lor, atit la nivel de material didactic, cit si de servicii oferite, iarasi este de domeniul necunoscutului. Cum va plati statul gradinita pentru acesti copii, aidoma. De ce se va realiza practic falimentarea gradinitelor private, fara a pune la dispozitie un echivalent din punctul de vedere al serviciilor, este o alta intrebare ce sta scrisa cu sprayul pe indicatorul rutier mare cit o zi de post, alaturi de cuvintul IAD. Pentru ca a-ti lasa copilul intr-o institutie facuta la repezeala, a-l expune inutil la bolile ce izbucnesc intr-o colectivitate nesupravegheata atent, a-l face subiectul unei idei populiste inseamna a-l condamna la cazne. Iar cel ce o face, numai inger nu este.

O gradinita nu inseamna doar o educatoare si mai multi copii. Inseamna mincare, curatenie, dormitor comun, igiena, supraveghere medicala. Inseamna bani. Multi bani. Suferinta copiilor se naste foarte usor si deseori tocmai lipsa banilor o alimenteaza. Iar cind bani nu se gasesc pentru scoli si facultati, greu e de crezut ca ministrul Educatiei a prins pestisorul de aur pentru a-i finanta visul. Un vis de copil. Naiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.