La Beijing a inceput numaratoarea inversa a minutelor ramase pina la inceperea Olimpiadei de vara. S-a intrat in ultimul an, iar realizarile sint impresionante.

Inainte de a fi un eveniment sportiv, Jocurile Olimpice sint pentru China prilej de a-si valida pozitia de forta ocupata in plan international in actualul context economic, militar si politic. Intr-un an, pe 8.08.2008, la ora 08.08 pm, sub semnul unei largi palete simbolistice, la Beijing se va deschide cea de-a XXIX-a editie a Olimpiadei de vara, 17 zile in care strazile capitalei celei mai populate tari a lumii vor fi supraaglomerate de peste o jumatate de milion de turisti straini. China va fi sub lupa a 23.000 de jurnalisti din presa internationala, iar din aceasta cauza, Partidul Comunist s-a angajat sa efectueze toate lucrarile de infrastructura intr-un timp-record, pentru ca la ora aprinderii tortei totul sa fie perfect. „Vom asista la cele mai magnifice jocuri organizate vreodata", spune Steven Roush, un responsabil al comitetului olimpic american, care estimeaza ca la Beijing s-au stabilit noi criterii in materie de excelenta olimpica, in ciuda problemelor de poluare si a traficului execrabil.

Investitiile sint imense, realizarile uimitoare. Aeroportul International din Beijing va deveni, in citeva luni, cel mai mare din lume, terminalele sale urmind sa se intinda pe o suprafata de peste un milion de metri patrati, adica mai mare decit a Pentagonului. Cubul Acvatic (17.000 de locuri) este locul in care se vor desfasura intrecerile de natatie si in care piscinele sint proiectate astfel incit cu ajutorul energiei solare sa refoloseasca apa dublu-filtrata, iar Stadionul Olimpic (91.000 de locuri) se vrea cea mai mare arena ecologica din lume (complexul este incastrat intr-o structura deschisa de tip grilaj, ce permite circularea aerului si ventilarea naturala, peste care este montata o membrana translucida care sa asigure protectia sportivilor si a spectatorilor), iar structura sa exterioara este asemanatoare unui cuib facut din crengi, de unde si porecla Cuibul Pasarii. Preturile biletelor nu sint insa nici ele de neglijat, un tichet la ceremonia de deschidere costind 650 de euro, la ceremonia de inchidere, 300 de euro, iar in timpul competitiilor pleaca de la 25 de euro.

Intrecerea este asteptata cu nerabdare si de marii producatori chinezi de articole sportive, Li Nang, Peak, Anta sau Double Star, care viseaza la notorietatea Adidas, Puma sau Nike. Aceste marci au devenit deja dinamice si concurentiale pe piata mondiala, Li Nang (infiintata in 1990 de gimnasta cu acelasi nume) echipind deja trei jucatori americani de baschet din NBA. Pina pe 8 august 2008, flacara olimpica navigheaza insa intre diplomatie, istorie si ecologie, urmind a fi strabatute Everestul, Marele Zid, dar si Taiwanul, considerat o provincie de catre China comunista si a carui traversare suscita violente polemici. De ieri, timpul merge deja inapoi in Piata Tiananmen, iar ceasul afiseaza acum ca pina la Olimpiada de la Beijing au mai ramas doar 8.760 de ore.

Probe aminate din cauza poluarii Presedintele CIO, Jacques Rogge, a avertizat ca unele intreceri din cadrul JO ar putea fi aminate din cauza poluarii aerului din capitala Chinei. „Nu va fi cazul tuturor sporturilor, ci doar al celor de anduranta, cum ar fi ciclismul, in care sportivii trebuie sa concureze intre patru si sase ore", a precizat Rogge, aceasta fiind cea mai dura declaratie a presedintelui CIO referitoare la gradul ridicat de poluare din Beijing. Capitala chineza este afectata saptamini intregi de smog (foto), care limiteaza vizibilitatea la citeva sute de metri. Oficialii chinezi spera sa controleze vremea in perioada Jocurilor Olimpice. Meteorologii au inceput, de luna trecuta, o serie de teste pentru a dispersa norii si a garanta vremea insorita.

Record antidoping Aproape jumatate dintre sportivii ce vor concura la Beijing vor fi supusi testelor antidoping, 4.500 dintre cei 10.500 inscrisi in competitie urmind sa dea probe sangvine si de urina. Raportat la precedentele editii ale Jocurilor Olimpice, aceasta lupta cunoaste o dezvoltare fara precedent, indicele fiind cu 20 la suta mai mare decit la Olimpiada de la Atena si cu 90 la suta mai mare decit la Sydney 2000.

Cenzura cit China in presa Organizatiile Human Rights Watch (HRW), Reporters sans Frontieres (RSF) si Committee to Protect Journalists (CPJ) au acuzat guvernul chinez ca incalca libertatea presei, nerespectind astfel angajamentele asumate pentru JO din 2008. Patru reprezentanti de la RSF au iesit chiar in strada si au cerut eliberarea jurnalistilor si a internautilor chinezi incarcerati. Toti au fost perchezitionati si interogati in noaptea urmatoare, in camerele de hotel, pentru ca protestul lor nu a beneficiat de autorizatie din partea autoritatilor. In acelasi timp, mai multi intelectuali disidenti chinezi au publicat o scrisoare deschisa prin care cer autoritatilor de la Pekin „sa ia masuri pentru incetarea incalcarii drepturilor omului in procesul de pregatire a Jocurilor Olimpice din 2008", iar partizanii care militeaza pentru independenta Tibetului au protestat in fata Marelui Zid.

Republicanii americani cer boicotarea Olimpiadei de la Beijing, pe www.cotidianul.ro/select