CE BEM, CE MANCAM 
Pe eticheta ne spune ca este iaurt, desi nu are caracteristicile acestuia. Ne mai spune ca are alune, desi are doar aroma. Oare ce este inauntru?

Vegetarienii ar trebui sa evite produsul analizat: "Satino desert" Bakoma. Are in compozitie gelatina de porc, dar acest lucru nu este evidentiat nicaieri pe eticheta. Se specifica doar pe lista de ingrediente, cu litere foarte mici. Celelalte ingrediente specificate sunt: "lapte pasteurizat, smantana 15%, zahar, cacao, substante de ingrosare: amidon modificat (unul dintre E 1420, E 1440, 1451, 1404), gelatina de porc alimentara, caragen E 407, faina de roscove E 410 (guma carruba), emulgatori: E 472 c (esteri glicerici ai acidului citric cu acizi grasi ), E 473 (esteri zaharozei cu acizi grasi), aroma".

Valorile nutritive pentru "100 g de iaurt" sunt: "valoarea energetica: 402,6 kj/96,2 kcal, proteine 2,3 g, glucide 15 g, grasime 3 g".


ANALIZA. Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ne spune ca produsul face parte din categoria deserturilor, pe baza de lapte pasteurizat, nefermentat cu microflora lactica si neavand o compozitie specifica iaurturlui, desi pe eticheta valorile nutritive sunt date la 100 de grame de iaurt! De asemenea, produsul are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat, periculoase pentru pancreasul endocrin. Proteinele sunt reprezentate de proteinele laptelui, dar si de cele colagenice cu valoare biologica foarte scazuta din gelatina de porc. Produsul mai contine o serie de aditivi alimentari cu efect de ingrosare si emulsifiere, iar aroma este artificiala si o mimeaza pe cea de alune.     

Desertul mai contine si o alta sursa de zaharuri polimerice de tipul amidonului chimizat - unul dintre E-urile: E 1440, E 1420 etc. a carora metabolizare nu este bine cunoscuta. Contine de asemenea grasimi de origine animala saturate (smantana) care nu sunt sanatoase.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, diabeticilor, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, renalilor, hepaticilor, celor suferinzi de cancer, afectiuni dermatologice, celor cu boli neurodegenerative, suferinzilor de artrite, artroze, poliartrite-reumatoide, ne spune profesorul Mencinicopschi.