Nu democratii sint cu adevarat adversarii cei mai duri ai liberalilor, ci social-democratii. In datele care au scapat spre presa de la unele sondaje de opinie recente, liberalii au crescut ca Fat-Frumos in poveste. La fel si liderul lor formal, Calin Popescu Tariceanu. E greu de apreciat in ce masura cresterea sugerata e si una reala; e bine insa de stiut ca, uneori, mai ales in situatii in care performantele nu ii recomanda, prestatorii de servicii aciuati pe linga partide - consilierii si cei de la institutele de sondare a opiniei publice - simt nevoia, fireasca pina la un punct, sa supraliciteze. Plus ca, in momente de cotitura politica, mai functioneaza si altceva: testarea pietei/opiniei publice cu date scoase din joben. Nu e mai putin adevarat ca, populist-electoral, masura luata de Cabinetul Tariceanu II de a mari pensiile a fost inspirata (dovada sta si faptul ca Traian Basescu s-a grabit sa vampirizeze si el tema si sa dea o contrareplica, de asemenea, inspirata, cu „pilda gunoaielor").

Insa dincolo de toate acestea, dincolo de conflictul deja clasic dintre PD si PNL, marea provocare pentru liberali nu va fi aceasta: cum sa reziste in fata atacurilor democratilor. E simplu: au rezistat! Asaltul PD asupra PNL e previzibil, inevitabil si a cam dat maximum de randament cu putinta. E usor de prevazut ca in viitorul imediat, in aceasta zona de conflict, marile teme de bataie vor fi, de fapt, tot vechile teme.

In mod normal, PD, PLD si Traian Basescu nu mai pot sterge multe detalii din desenul profilului PNL. In schimb, cei care pot sa isi faca mai mult rau - si decisiv pentru ceea ce inseamna memoria miscarii liberale - sint liberalii insisi. Aceia care continua sa sustina PNL sint, sa le zicem, „credinciosi" liberali; ei au ales sa reziste, cu indirjire, in ciuda retoricii si a atacurilor PD, PLD si ale lui Traian Basescu. „Credinta" lor e insa greu pusa la incercare de valsul dubios, dar evident, pe care liberalii il executa mina in mina cu PNL. Nu „daca scapa de PSD?", ci „cind si cum scapa?" e intrebarea la care trebuie sa raspunda afirmativ si concret (nu cum raspund cind e vorba despre data euroalegerilor) liberalii in regim de urgenta. In caz contrar, nucleul dur de „enoriasi" liberali vor avea probleme de nerezolvat legate de „credinta" lor politica.

Cristian PATRASCONIU este senior editor.