Toata lumea din Romania se plinge ca nu vede filmul lui Mungiu. Or, la ora actuala, lansarea lui chiar ar fi o prostie.

Deja 4 luni, 3 saptamini si 2 zile" a capatat, in limbajul curent, abrevierea de 4, 3, 2". A inceput, de altfel, si sa nasca legende si zvonuri. Potrivit celui mai recent, pelicula a fost achizitionata de distribuitorul international cu hopuri: initial nu a fost interesat, apoi s-a razgindit. Cica Mungiu era primul sub linia competitiei de pe Croazeta, unii si-au retras peliculele in ultimul moment, asa ca filmul a trecut brusc pe covorul rosu si in momentul in care i s-a anuntat participarea in sectiunea de maxima importanta, pac!, l-a cumparat distribuitorul. Dar cel mai des auzi invocata abrevierea in nenumarate discutii, multe urmind firul urmator: a plesnit inima-n noi de mindrie cind Mungiu a luat Palme dOr, acum plesneste fierea ca il vad italienii, si noi nu. De aici fireasca si frecvent intilnita intrebare patriotica - dar ce, noi sintem mai prosti?".

Nu, nu sintem. Iar Mungiu, a demonstrat-o in nenumarate cazuri, nu e nici el. Si nici vreun neofit in ceea ce priveste regulile care guverneaza mersul romanilor la cinema. Dimpotriva, stie urmatoarele: ca, desi bine ornate cu premii internationale, filmele romanesti au avut, pe plan local, performante modice pe marile ecrane. E drept ca, potrivit raportului CNC, pe fondul unei scaderi generale a cantitatii de bilete platite la cinema, numarul celor care merg la filme romanesti creste, dar cifrele ramin mici. Mai mult, ca sa dau friu liber jargonului, Romania sufera de o sezonalitate pronuntata. Adica, pe timp de vara, romanii - spre deosebire de americani, pentru care e anotimpul blockbusterelor - nu se inghesuie la cinema. Asa ca, daca l-ar lansa acum, numai pentru a raspunde acestei frustrari in floare, Mungiu si-ar taia craca de sub picioare.

Pe de alta parte, nici regizorul nu duce lipsa de deadline-uri. Dupa Palme dOr, e probabil sa tinteasca Oscarul pentru cel mai bun film strain (nu, Romania nu detine pina acum nici o astfel de statueta). Si Academia are regulile ei: pentru a fi eligibil, un lungmetraj trebuie sa aiba premiera in tara sa nu mai tirziu de 30 septembrie. Asa ca, rabdare, asteptarea nu va mai dura mult.