Primarul Constantei Radu Mazare s-a prezentat ieri, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a fi audiat de procurori in dosarul privind activitatea institutiei pe care o conduce. Edilul a declarat la intrare ca a fost chemat la audieri dupa
Primarul Constantei Radu Mazare s-a prezentat ieri, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a fi audiat de procurori in dosarul privind activitatea institutiei pe care o conduce. Edilul a declarat la intrare ca a fost chemat la audieri dupa un telefon dat de presedintele Traian Basescu, care ar fi fost deranjat de un sondaj care arata ca actualul primar al Constantei ar castiga din nou alegerile locale, in defavoarea "omului" presedintelui, Mihai Daraban, presedintele Camerei judetene de Comert si Industrie.
Mazare a explicat ca motivul citarii sale de catre procurori este un sondaj IMAS, comandat de ziarul local "Cuget Liber", care arata ca daca ar fi alegeri in Constanta ar castiga cu 65%, iar "omul lui Traian Basescu" ar avea doar 3%. Primarul Constantei a adaugat ca Traian Basescu incearca sa "controleze" Constanta. "Cand Traian Basescu a vazut acest sondaj, a dat telefon pe firul scurt la domnul Morar, cu care e de notorietate ca se converseaza si urmarea a fost ca in trei zile am inceput sa primim citatii la DNA. Suntem 37 de persoane citate pentru acelasi mort dezgropat, adica dosarul cu retrocedari, evaluari, subevaluari. Eu nu inteleg cum toti responsabilii care au dat avize, sefi de la cadastru sau altii au putut sa greseasca. Inseamna ca toti suntem incompetenti in viziunea celor de la DNA", a conchis Mazare.
Primarul Constantei a mai spus ca, in urma cu zece zile, cu prilejul lansarii la apa a unei nave, Traian Basescu l-ar fi injurat si ar fi spus: "Pe asta ori il fac, ori cad la pace cu el". Edilul a adaugat ca nici nu se pune problema sa "cada la pace" cu Basescu, dupa ce acesta l-a "chinuit" trei ani. "A trimis emisari (Basescu n.r.) ca sa ma convinga sa cad la pace. E vorba de fosti ministri", a mai spus Mazare.
Radu Mazare a mentionat la finalul audierilor ca procurorii i-au inmanat o ordonanta de extindere a urmaririi penale si ca in dosar este invinuit de abuz in serviciu si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Edilul a respins acuzatiile care i se aduc, motivand ca procurorii nu au nici o dovada concreta ca ar fi prejudiciat statul roman cu 30 de milioane de euro sau ca ar fi facut afaceri ilegale. "Banii pentru plaja de la Cazino, care a fost vanduta, au intrat in bugetul local, ceea ce inseamna ca nu a fost prejudiciat statul", a explicat primarul Constantei. "Toate retrocedarile facute de mine au la baza rapoarte de evaluare, fiind facute de specialisti pe baza unei hotarari de Guvern si in urma unei decizii definitive a instantei, in timp ce toate retrocedarile facute de presedintele Traian Basescu, cand era primar, au la baza evaluarea interna facuta de doi directori si un jurist al Primariei Generale a Capitalei, cum este cazul Parcului Bordei", a adaugat Mazare. Primarul Constantei le-a aratat ziaristilor raportul de evaluare facut de o firma de evaluatori pe baza de licitatie. El spune ca DNA, printr-un raport intern al angajatilor institutiei, apreciaza ca terenurile retrocedate de Primaria Constanta au fost in mod intentionat subevaluate, chiar daca exista raportul de evaluare care contrazice aceasta concluzie. "Nu exista nici o expertiza neutra facuta care sa spuna ca terenul, la data de acum trei ani, in loc de o suta de dolari facea 150 de dolari. (...) L-au facut ei din condei (cei de la DNA n.r.)", a mai spus acesta. El spune ca in dosarul in care este cercetat nu a fost depusa nici o plangere in trei ani.
Ancheta procurorilor DNA vizeaza contractele incheiate de Primaria Constanta in timpul mandatelor lui Radu Mazare, care a devenit primar in anul 2000. Dosarul a fost deschis in anul 2005, la autosesizarea DNA, care verifica toate actele gasite in arhiva Primariei Constanta, incepand din anul 2000. Anchetatorii cautau nereguli in contracte semnate cu firme pentru prestari de servicii sau achizitii publice, dar si cu persoane fizice pentru vanzarea, cumpararea sau concesionarea de terenuri in Constanta si Mamaia. Radu Mazare a declarat in mai multe randuri ca procurorii DNA actioneaza la comanda politica. (Petrisor CanA)
Replica presedintelui
Seful statului dezaproba modul lipsit de demnitate in care unii politicieni aleg sa isi sustina nevinovatia, incercand sa inventeze conspiratii politice si lansand acuzatii fara acoperire la adresa unor institutii ale statului, anunta Administratia Prezidentiala. Referindu-se la declaratiile primarului Radu Mazare, care a sustinut ca a fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie dupa un telefon dat de Traian Basescu, presedintele apreciaza ca "oamenii politici, indiferent de partidul din care fac parte, trebuie sa aiba o conduita demna in fata Justitiei, chiar daca se afla intr-o situatie dificila, generata, probabil, de propriile lor fapte". Basescu isi reafirma dorinta ca in Romania sa existe o Justitie independenta de factorul politic si toti cetatenii sa fie egali in fata legii, indiferent de functia pe care o ocupa. "Institutiile care administreaza Justitia in Romania nu mai au complexe in fata oamenilor care detin putere sau bani si le incurajeaza sa isi faca in continuare datoria", mai subliniaza seful statului. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.