Comparind SUA cu un Dracula nesatios, care suge toate resursele energetice mondiale, Chávez propune un pact pentru securitate energetica in America Latina.

Presedintele venezuelan Hugo Chávez si-a inaugurat turneul latino-american pentru promovarea unui pact energetic printr-o vizita in Argentina, tara care sufera o puternica criza energetica, in plina iarna in emisfera sudica. Prezent, marti, la Buenos Aires, Chávez a declarat ca Venezuela este dispusa sa finanteze construirea unei uzine de procesare a gazelor naturale, in valoare de 400 de milioane de dolari, si sa cumpere obligatiuni argentiniene in valoare de un miliard de dolari. „Statele Unite au 5% din populatia lumii, dar consuma mai mult de 20% din resursele energetice ale planetei", a justificat Chávez necesitatea unui pact care sa asigure unitatea energetica a Americii de Sud.

Comunitatea evreiasca din Argentina a protestat imediat fata de caldura cu care cuplul prezidential argentinian l-a primit pe presedintele Chávez. Acesta este cunoscut drept un prieten apropiat al Iranului, stat care este considerat vinovat de atentatul din 1994 impotriva Centrului evreiesc din Buenos Aires, soldat cu 85 de morti.

Turneul lui Chávez de promovare a diplomatiei petrolului va continua cu vizitele in Uruguay, Nicaragua, Ecuador si Bolivia. Misiunea cea mai dificila va fi Uruguayul. Presedintele uruguayan, Tabare Vasquez, un socialist moderat, nu este un admirator al regimului autoritar venezuelan, insa tara sa importa zilnic 400.000 de barili de petrol din Venezuela. Analistii considera ca presedintele venezuelan incearca astfel sa recistige increderea vecinilor sai, dupa ce stilul sau autoritar i-a adus izolarea internationala. „Izolarea lui Chávez se leaga de stabilitatea politica si cresterea economica a Braziliei", comenteaza analistul argentinian Jorge Castro, citat de „LA Times".