"In Romania, daca vrei sa fii excentric, te poti apuca sa faci turism cultural. Primul pas al aventurii este sa te inarmezi cu o harta turistica, acel gen de harta despre care tu, in ignoranta ta, presupui ca are reprezentate obiec

"In Romania, daca vrei sa fii excentric, te poti apuca sa faci turism cultural. Primul pas al aventurii este sa te inarmezi cu o harta turistica, acel gen de harta despre care tu, in ignoranta ta, presupui ca are reprezentate obiectivele turistice. Al doilea pas al nebuniei este sa citesti ziarele si sa-ti pui intrebari. Cati romani nu au citit despre celebra autostrada Bechtel care va urma tronsonul drumului roman intre Cluj si Gilau? Probabil, insa, ca putini au dat importanta si mult mai putini au avut curiozitatea sa vada castrul roman de la Gilau."

"Dar este suficient pentru unii, sa prinda un week-end liber, sa aiba o harta si sa doreasca sa vada obiectivele turistice din zona Clujului. Asadar, straini de zona, pornim la drum. Dupa ce iesim din Gilau realizam ca nu exista nici un indicator turistic catre obiectivele marcate pe harta, dar nu-i nimic, nu dezarmam, cineva trebuie sa stie. Asadar oprim in centrul orasului si intrebam:

- Castrul?

Avem noroc, cel intrebat stie aproape totul, adica tot atat de multe cate am aflat noi pe internet si in plus, "LOCUL".

- Pai la poarta aceeia, intrati si poate o sa va lase sa dati roata, da nu puteti intra inauntru, iar in spate e castelul lui Gelu.

Oau, castelul lui Gelu, cum care Gelu, Gelu din trioul Glad, Gelu, Menumorut sau, ma rog, acele personaje pe care unii istorici le considera personaje SF, din romanul unui individ care e cunoscut sub numele de Anonimus. Ca de fapt acolo n-ar fi fost nimic, ca de fapt Gelu ar fi venind de la ghialu (dealu) etc."

"Ma rog, plini de sperante mergem spre poarta, dar, ghinion, poarta era de la castelul frumoasei din padurea adormita si nu mai fusese deschisa de 100 de ani. Dar, dupa cum spuneam, eram straini de zona si ca orice strain, adica batuti in cap, n-am renuntat, asadar am mers la cea mai autorizata sursa de informatii, sectia de politie.

Acolo sa fiu sincer, am cam dezarmat, sectia de politie nu prea parea locul de unde turistii sa poata lua informatii intr-o zi de duminica, dar din nou am avut noroc, cu un sofer de furgoneta de data asta, care ne-a aratat asemeni lui Bastus, drumul catre castel. Un drum batut, fara garduri si fara oprelisti ducea din sat catre Castel. Fericiti norocosi am facut poze atat castelului cat si ruinelor castrului roman. Dar cand am ajuns la castel surpriza, in fata unui gratar ne-a intampinat paznicul, castelanul:

- Aveti aprobare?

- Nu

- Dar putem sa facem poze din afara?

- Nu puteti intra decat daca aveti aprobare de la Consiliul Judetean Cluj

- Dar poze putem sa facem?

- Numai cu aprobare de la Consilul Judetean Cluj

Am aruncat harta turistica, nu-mi era de nici un folos, data viitoare cand o sa vreau sa merg la sigur, probabil ca va trebui sa o fac in Croatia."

Povestea si fotografiile ne-au fost trimise de Cristian Chirita

Pentru cititorii Cotidianul, asteptam de la voi fotografiile care v-au iesit cel mai bine sau pe care le iubiti cel mai mult. Singura conditie: sa fie relativ recente, nu mai vechi de o luna. Iar daca fotografia are o poveste sau daca doriti sa atrageti atentia asupra unui detaliu semnificativ, o sa ne bucuram sa le publicam cu tot cu textul vostru, chiar si in editia tiparita - caz in care va trebui sa va si platim.

Daca sunteti interesat de propunerea noastra trimiteti fotografiile voastre la adresa de email: lucipopescu@cotidianul.ro sau de aici

- Aveti grija ca fotografia sa nu aiba mai mult de 1,5 Mb.

- Rubrica se updateaza zilnic, la ora 12:00 a.m.

- Asteptam observatii si intrebari pe site, pentru fiecare articol

- Arhiva rubricii e aici


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.