Alegerea Patriarhului, ca de altfel a oricarui episcop sau mitropolit, este precedata de un proces de desemnare preliminara, al carui monopol apartine Sfantului Sinod. Acesta se intruneste intr-o sedinta extraordinara in care (potrivit Statutului Bis
Alegerea Patriarhului, ca de altfel a oricarui episcop sau mitropolit, este precedata de un proces de desemnare preliminara, al carui monopol apartine Sfantului Sinod. Acesta se intruneste intr-o sedinta extraordinara in care (potrivit Statutului Bisericii) trebuie sa fie prezenti cel putin doua treimi din membrii Sinodului. Desemnarea candidatilor este tot un proces electoral, insa unul intern. Criteriul este acela al majoritatii absolute: jumatate plus unu. In ordinea voturilor primite, pot fi desemnati doi sau trei candidati. In mod exceptional, se poate accepta si o candidatura unica.
Alegerea Patriarhului
Alegerea viitorului patriarh cade in sarcina Adunarii Nationale Bisericesti. Marja electorala este asadar limitata, in sensul ca membrii sai nu pot opta decat pentru cei doi sau trei desemnati de Sinod printr-un vot secret. Faptul acesta ingusteaza mult posibilitatile de imixtiune, inclusiv pe cele politice.
Colegiul Electoral Bisericesc
Nu intamplator organismul care alege un patriarh sau alt ierarh poarta numele de Colegiul Electoral Bisericesc. Acesta constituie suma membrilor Sfantului Sinod (49 la numar), a Adunarii Nationale Bisericesti si - in cazul nostru - a Adunarii Eparhiale a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor.
In prezent, Biserica Ortodoxa Romana are 25 de eparhii pe teritoriul national, trei in jurul hotarelor tarii si trei in Diaspora. Cu prilejul alegerii noului patriarh, fiecare din aceste 33 de eparhii va fi prezenta - cu exceptia Adunarii Eparhiale din Bucuresti - cu cei trei membri (doi laici si un cleric) pe care ii are in Adunarea Nationala Bisericeasca. Asadar, 49 de membri ai Sfantului Sinod, plus cei 90 de membri ai celor 30 de eparhii. Intrucat viitorul patriarh este in primul rand Arhiepiscopul Bucurestilor, la vot vor participa toti cei 30 de membri care compun Adunarea Eparhiala a acestei arhiepiscopii. Asadar: 49 sinodali, 90 membri eparhiali din Adunarea National Bisericeasca, plus cei 30 de membri ai Adunarii Eparhiale de la Bucuresti. In total: 169 de virtuali electori carora li se adauga decanii clerici - sase la numar - ai facultatilor de Teologie din orasele de resedinta mitropolitana, respectiv directorii de seminar clerici din aceleasi localitati. Suma totala a electorilor: 184. De aici trebuie scazut insa decanul Facultatii de Teologie din Bucuresti, care a demisionat recent.
Programul alegerilor
Sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane va avea loc la data de 12 septembrie, informeaza un comunicat al Patriarhiei Romane, decizia fiind luata in cadrul sedintei Permanentei Administratiei Patriarhale care a avut loc ieri la Resedinta Patriarhala, sub presedintia Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al BOR.
Pe ordinea de zi a reuniunii de ieri s-au aflat pregatirile sedintei Sfantului Sinod pentru desemnarea candidatilor la functia de Patriarh, precum si a sedintei Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh al BOR.
Potrivit comunicatului, calendarul organismelor bisericesti, in vederea desemnarii candidatilor si alegerii viitorului Patriarh al BOR este urmatorul: marti, 11 septembrie, ora 12.00, dupa Sfanta Liturghie, membrii Sfantului Sinod vor oficia slujba de pomenire la 40 de zile de la trecerea in vesnicie a Fericitului intru adormire a Parintelui Patriarh Teoctist, urmand ca miercuri, 12 septembrie, ora 10.00, dupa oficierea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, sa se desfasoare sedinta Sfantului Sinod in vederea desemnarii candidatilor in postul vacant de Patriarh al BOR. Tot miercuri, la ora 17.00, va avea loc sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh al BOR. (L.I.)
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
IPS Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va fi, indubitabil, unul dintre candidatii la tronul patriarhal. Nascut in 1951, pe IPS Daniel prabusirea regimului comunist l-a surprins in dubla calitate de consilier patriarhal, numit pe 1 septembrie 1988, respectiv in aceea de conferentiar la Institutul Teologic din Bucuresti.
Cu doi ani inainte, la varsta de 36 de ani, fusese tuns in monahism si apoi hirotonisit protosinghel. Pe 4 martie 1990, protosinghelul Daniel devenea episcop - vicar al Arhiepiscopei Timisoarei, cu titlul de "Lugojanul", iar trei luni mai tarziu, pe 7 iunie 1990, era ales arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei la varsta de 39 de ani neimpliniti. Ascensiunea aceasta chiriarhala fulgeratoare, tanarul ierarh o datora atat calitatilor sale, cat si Grupului de Reflexie pentru innoire a Bisericii, constituit indata dupa caderea regimului la initiativa arhimandritului Bartolomeu V. Anania, mitropolitul de azi al Clujului. Retragerea Patriarhului Teoctist din scaun in data de 18 ianuarie 1990 a fost si o consecinta a existentei acestui Grup din care mai faceau parte preotii Dumitru Staniloae, Constantin Galeriu, ieromonahul Iustin Marchis, mirenii Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Teodor Baconsky.
In regimul trecut, marea majoritate a candidatilor la cele doua institute teologice ortodoxe de grad universitar (Bucuresti si Sibiu) proveneau din absolventii de seminar. La Institutul Teologic din Bucuresti nu puteau da examen de admitere decat absolventii de seminar. Doar la Institutul Teologic din Sibiu puteau da examen de admitere absolventi ai liceelor teoretice. Din aceasta categorie provin atat parintele Iustin Marchis, cat si actualul mitropolit Daniel al Moldovei.
Element remarcabil, inzestrat cu admirabile calitati intelectuale, absolventul Institutului Teologic din Sibiu (1974), IPS Daniel s-a inscris la doctorat la Institutul Teologic din Bucuresti, iar in 1976 a plecat cu o bursa in strainatate (Strasbourg, apoi Freiburg in Breisgau), obtinand in 1979 doctoratul in "Stiinte religioase" la Facultatea de Teologie din Strasbourg. Anii '80 ai secolului trecut, doctorul in teologie Dan - Ilie Ciobotea si-i petrece aproape exclusiv in Occidentul Europei. Din 1980 preda la Institutul Ecumenic din Bossey (Elvetia), caruia intre anii 1986 - 1988 ii va fi director - adjunct, devine profesor asociat la Geneva si Frieburg, calatoreste, pentru a fi prezent in diferite intruniri ecumenice, la Venetia, Vancouver, in Germania Occidentala (1982 - 1983), dupa ce fusese de doua ori in Statele Unite in anul 1979. Spre deosebire de alti clerici si teologi romani, IPS Daniel, ca si parintele Iustin Marchis, de altfel, a avut mare noroc in calitate de globetrotter, intr-o perioada in care se obtinea cu mare dificultate un pasaport.
Mitropolitul Olteniei
Celalalt candidat cu sanse reale la patriarhat este IPS Teofan Savu (foto), Mitropolitul Olteniei. Nascut in 1959 intr-o comuna din judetul Arges, IPS Teofan a urmat Seminarul la Craiova, iar apoi Institutul Teologic din Bucuresti. A intrat in monahism la varsta de 24 de ani; doua din surorile sale dupa trup sunt, de asemeni, calugarite. Intre anii 1986 - 1990, IPS Teofan si-a dat doctoratul in Teologie la Institutul "Sf. Serghie" din Paris, scoala ortodoxa de mare prestigiu, fiind in acelasi timp duhovnic la o manastire ortodoxa din Franta. In 1991 a fost hirotonit episcop - vicar patriarhal, iar in anul 2000 a fost ales Mitropolit al Olteniei. Calugar autentic, om de duhovnicie, strain de combinatiile politicii chiriarhale, adept al teologiei practice si bun chivernisitor, IPS Teofan este si un om al vremii sale: s-a ocupat cu succes, ani in sir, in calitate de vicar patriarhal, de Relatiile externe ale Patriarhiei.
Ardealul, mai putin Sibiul, voteaza cu Teofan
De obicei, membrii unei Adunari Eparhiale care fac parte din Adunarea Nationala Bisericeasca, cu prilejul alegerilor de ierarhi, urmeaza optiunea ierarhului eparhiei respective. Nu este o regula, iar votul este secret.
In noiembrie 2005, cand s-a ales noul mitropolit al Ardealului, IPS Daniel l-a sprijinit pe fata pe episcopul Caransebesului, la origine preot de mir si profesor teolog. Intre membrii Adunarii Eparhiale din Sibiu existau multi profesori, astfel incat a putut fi ales fostul lor coleg. Rezultatul alegerii a nemultumit profund pe episcopii si preotii ardeleni care au constituit o noua mitropolie. Ceea ce parea sa fie un succes al duetului chiriarhal Daniel - Laurentiu s-a transformat ulterior intr-un usturator esec. Din toata Transilvania, IPS Laurentiu l-a ales in final cu jurisdictie asupra judetelor Sibiu si Brasov, eparhia sufragana de la Miercurea Ciuc, condusa de PS Ioan Selejan, avand doar cateva zeci de parohii. Asa incat, Ardealul bisericesc, cu exceptia enclavei de la Sibiu, nu are de ce sa-l voteze ca patriarh pe IPS Daniel. Acelasi lucru se poate spune si despre Mitropolia Banatului, intrunita din trei episcopii: Timisoara, Arad, Caransebes, dar si despre eparhia Varsetului. Episcopii acestor trei eparhii sunt sub jurisdictia IPS Nicolae Corneanu care va conduce sedinta de alegere a noului patriarh. Vestul bisericesc al Romaniei nu are motive sa-l aleaga patriarh pe IPS Daniel. La Craiova este mitropolit, IPS Teofan, iar eparhia Severinului ii este sufragana. La Ramnicu - Valcea pastoreste PS Gherasim Cristea (n.1914), ierarh din generatia Patriarhului Teoctist si vechi calugar.
Rasaritul tarii e cu Daniel
Partea de Rasarit a tarii ii este net favorabila Mitropolitului Daniel. Mai putin Arhiepiscopia Sucevei, condusa de IPS Pimen, care in 1990 era episcop - vicar la Iasi si se astepta sa fie inaltat in grad. Si PS Calinic, vicarul IPS Pimen, s-ar putea sa nu-si voteze chiriarhul, daca va participa la alegeri. Episcopul Romanului, PS Eftenie Luca (n. 1914) este imobilizat, astfel incat nu va fi prezent in sedinta Colegiului Electoral Bisericesc.
Episcopul Dunarii de Jos, PS Casian Craciun, ii este devotat trup si suflet mitropolitului Moldovei si este convins ca in cazul in care acesta devine patriarh, el va fi ales ulterior la Iasi. Nu este singurul. PS Epifanie cred ca are aceeasi optiune. Este de asteptat sa-l voteze pe IPS Daniel pentru scaunul patriarhal PS Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei, frustrat de faptul ca pe scaunul de la Craiova, unde el fusese multa vreme episcop - vicar, a urcat in anul 2000 PS Teofan. Este greu de spus ce va decide PS Galaction, Episcopul Alexandriei, calugar provenit din aceeasi manastire cu IPS Teofan. Si mai greu va fi pentru Arhiepiscopul Targovistei sa ia o decizie: IPS Nifon a fost foarte apropiat de Patriarhul Teoctist, dar este totodata si un om realist, cu multa influenta in Biserica.
Asa cum aratam, din Arhiepiscopia Bucurestiului vor participa la alegerea de patriarh 30 de votanti. Parte din ei sunt profesori teologi, care il admira pe Mitropolitul Moldovei. Alte patru voturi bucurestene vor apartine celor doi episcopi - vicari patriarhali (PS Vicentiu, PS Ciprian), respectiv episcopilor - vicari mitropolitani (PS Sebastian, PS Varsanufie). Intre ierarhii din Diaspora, IPS Serafim va merge, ca fost vicar la Sibiu, cu Clujul. Cativa episcopi n-au lasat sa se intrevada, pana acum, ce optiuni ar avea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.