Ministerul Sanatatii, impreuna cu alte autoritati si Centrul Roman HIV/SIDA, pregatesc un act normativ care sa il completeze pe cel existent prin care orice persoana care sta mai mult de sase luni in strainatate sa faca obligatoriu, sub consiliere, l
Ministerul Sanatatii, impreuna cu alte autoritati si Centrul Roman HIV/SIDA, pregatesc un act normativ care sa il completeze pe cel existent prin care orice persoana care sta mai mult de sase luni in strainatate sa faca obligatoriu, sub consiliere, la revenirea in tara, testul HIV/SIDA. "Desi exista, de mai multi ani, un ordin de ministru in acest sens, prin care persoanele care lucreaza mai mult de sase luni in strainatate trebuie sa faca testarea sub indrumarea unui consilier, putini respecta acest act. Totusi, statisticile arata ca riscul cel mai mare de transmitere a infectiei apare la cei care stau mai mult de sase luni in strainatate, respectiv 4,64%, adica doi din 46 de investigati", a declarat, ieri, Adrian Streinu Cercel, la inaugurarea Centrului Roman HIV/SIDA.
Anual aproape doua milioane de romani pleaca sa munceasca in strainatate, iar la revenirea in tara sunt depistate tot felul de boli infectioase. Pe langa hepatita B si C, romanii care lucreaza in strainatate "aduc cu ei si subtipul B al viruslui HIV, altul decat cel care exista in Romania", a mai spus medicul. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat ca in aceasta toamna vor fi redactate, impreuna cu Ministerul Internelor si probabil cu Politia de Frontiera, normele privind efectuarea obligatorie a testelor pentru persoanele respective. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.