Politistii Sectiei 1 din Bucuresti au vrut sa amendeze un artist care a protestat fata de arhitectura cladirii.Dupa ce au dezlipit bulina, politistii
au studiat atent corpul delict Artistul Daniel Gontz, responsabil si pentru vopsirea apei din fintinile arteziene din centrul Capitalei, a patentat miercuri „bulina albastra", o replica la „bulina rosie" care marcheaza cladirile cu grad sporit de risc seismic. Bulina lui Gontz avertizeaza insa asupra „riscului" la care se expun toate cladirile construite in dezacord cu contextul urbanistic. Inconjurat de ziaristi si de cameramani, Gontz a lipit, la ora 12.00, o prima bulina albastra, cu inscriptia „Cladire expertizata si incadrata in clasa I de risc estetic" pe zidul Sectiei 1 de Politie. Cladirea este moderna, „tapetata" cu termopane, spre deosebire de casele vechi de pe Bdul Lascar Catargiu, care, chiar si renovate, au pastrat stilul arhitectonic inceputului de secol XX. Uimiti de prezenta presei si dezorientati de insolitul actiunii, politistii au cerut, in cele din urma, explicatii: „Stiti ca vopsirea, lipirea si alte activitati de genul asta pe zidurile cladirilor publice nu sint permise, nu?", l-a chestionat unul dintre politisti pe Gontz.

Artistul a replicat ca nu are aprobare, dar ca e dispus sa se lase sanctionat. „Amendati-ma!", i-a provocat Gontz. Politistii l-au invitat in sediu, unde, timp de o jumatate de ora, artistul a trebuit sa le explice autoritatilor care e rostul bulinei albastre si de ce e ea arta si nu vandalism.

Gontz a povestit apoi ca a fost „anchetat" in biroul departamentului de Investigatii Criminale. Printre altele, politistii l-au intrebat de ce nu are legitimatie de la Uniunea Artistilor Plastici, daca pretinde ca este artist. Si, daca tema discutiilor era legata de arhitectura, oamenii legii i s-au plins ca se cam sufoca in sediul lor modern, unde geamurile termopan nu se prea deschid si unde nu exista aer conditionat.

Intr-un final si-a facut aparitia si Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, care a prezentat concluziile anchetei: „Fata de acest eveniment, gusturile nu se discuta, este vorba despre felul in care domnia sa a inteles sa-si exprime simtul artistic. Aceasta bulina va fi data jos si de data aceasta nu va fi sanctionat". Ciocan a asigurat ca perimetrul sectiei de politie va fi sub supraveghere si ca astfel de gesturi vor fi impiedicate.

Desi bulina i-a fost data jos de pe zidul sectiei de politie, Daniel Gontz este increzator in reusita proiectului pe care l-a gindit impreuna cu regizoarea Gianina Carbunariu: „Cred ca e un proiect reusit. Sigur, depinde de discutiile care or sa iasa si in zona de arhitectura. Sint sigur ca vor aparea reactii si din partea specialistilor, si din partea oamenilor. Happeningul a fost directionat si catre cei care se ocupa de proiectarea urbanistica si ar trebui sa decida ce si unde se construieste". Pe viitor, spera artistul, acestia ar trebui sa fie mai atenti cind dau aprobari pentru constructii despre care stiu clar, de la inceput, ca sint prost amplasate si nepotrivite.

Gontz isi cauta epigoni 30 de buline albastre pot fi luate gratuit din galeria H’Art si orice bucurestean deranjat de arhitectura vreunei cladiri poate s-o lipeasca pe imobilul respectiv, in semn de protest estetic. Actiunea artistului vizeaza constructii prost amplasate, de un gust indoielnic, si care fac nota discordanta cu peisajul architectural al Capitalei. „Mi s-a parut important sa reactionez la uritenia sufocanta a unei bune parti din ce s-a construit in ultimii ani. Bulinele indica pericol si cred ca pericolul degradarii estetice a orasului e aproape la fel de mare ca si cel al unui cutremur. Bulinele rosii spun ca trebuie sa te feresti, bulinele albastre - ca trebuie sa protestezi", declara Daniel Gontz. Ce-i drept, indraznetii care pun buline pe cladiri risca o amenda cuprinsa intre 200 si 1.000 de lei. In afara de cele disponibile la H’Art, protestatarii pot sa-si downloadeze bulinele de pe site-ul artistului.

Imagini filmate de la actiunea artistului Daniel Gontz, pe www.cotidianul.ro/select