Cu ce ne putem racori intr-o zi torida de vara? Cu apa rece, multa apa rece, de fapt, inghetata, sucuri de fructe, limonade, sorbeturi, dar si granita.

Inchipuiti-va pentru un moment un pahar plin cu cristale de gheata ce au un gust a
Cu ce ne putem racori intr-o zi torida de vara? Cu apa rece, multa apa rece, de fapt, inghetata, sucuri de fructe, limonade, sorbeturi, dar si granita.

Inchipuiti-va pentru un moment un pahar plin cu cristale de gheata ce au un gust ademenitor de fructe, de cafea sau de menta. Nu-i asa ca va racoreste instantaneu?

Granita este un desert semi-inghetat, care cuprinde printre ingrediente zahar, apa, fructe si diferite condimente aromate. Astfel, exista granita cu aroma de lamaie, portocale, mandarine, ananas, afine, capsuni, zmeura, migdale, menta, dar si cafea, special pentru cei care au nevoie de mai multa energie pe parcursul unei zile. Granita cu aroma de sampanie poate fi servita oricand la petrecerile rafinate.

Desi, in acceptiunea generala, granita este un desert, el poate fi servit atat intre preparate (pentru a pregati toate simturile necesare savurarii urmatorului fel de mancare), fie chiar la inceputul mesei, in loc de aperitiv, daca se prepara din castraveti, chilli sau chiar hrean. Granita se poate pregati si din infuzie de plante: petale de trandafiri sau frunze de ceai. De cele mai multe ori se serveste in pahare de cocteil, decorate ispititor cu felii de fructe proaspete sau frunze de menta. Desi se aseamana foarte mult cu un sorbet, granita ramane o bautura cu caracteristici specifice. Daca sorbetul are o consistenta mai cremoasa, granita este caracterizata cel mai bine de cristalele de gheata care-i dau o textura "salbatica".

Cu toate acestea, se pregateste foarte usor. Se amesteca apa, zaharul si sucul de fructe. Se congeleaza, avand grija ca din 30 in 30 de minute sa se zgarie suprafata cu o furculita. Cand a inghetat de tot si compozitia nu mai este lichida, se zdrobeste, se pune in pahare si se serveste.

Primii care s-au bucurat de aceasta adevarata inventie au fost italienii, mai precis sicilienii. In secolul al XVII-lea, ei savurau ceea ce se numea in acea vreme "apa inghetata". Nu era totusi acelasi lucru cu inghetata. Desi nu exista dovezi clare in acest sens, unii cercetatori considera ca, de fapt, Marco Polo ar fi adus la Venetia "bautura de gheata" tocmai din China, cu 400 de ani mai devreme, in secolul al XIII- lea. In acest caz, meritul descoperirii ei le-ar apartine de fapt asiaticilor.


Granitaa€¢ Ingrediente: un sfert de cana de suc de portocale proaspat stors, cu tot cu pulpa, o cana de zahar si trei linguri de zahar, sucul de la o jumatate de lamaie.

a€¢ Preparare: Se amesteca sucul de portocale cu o cana de zahar si se lasa deoparte timp de zece minute. Se strecoara printr-o sita intr-un vas de metal si se toarna sucul de lamaie. Se pune in congelator. Dupa 30 de minute, cand incepe sa se ingroase, se adauga o lingura de zahar, se amesteca si se pune din nou in congelator. Se procedeaza in acelasi fel dupa 30 de minute, si inca o data dupa alte 30 de minute, pana cand compozitia are cristale de gheata. Se pune in pahare inalte si se decoreaza cu felii de portocale sau frunze de menta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.