Pentru a atrage romanii la teatru, postul public a mizat pe combinatia dintre comedie si actori mari.

Florian Pittis, Radu Beligan si Ileana Stana Ionescu sint vedetele TVR din aceasta seara, de la ora 20.25: seria pieselor de teatru de la TVR 1 continua cu „Titanic vals"-ul lui Tudor Musatescu, in regia lui Horea Popescu.

„Vara, majoritatea spectatorilor nu se uita la televizor. Ne-am orientat spre spectacole importante, in primul rind comedii, interpretate de mari actori", explica pentru Cotidianul Silviu Jicman, coordonatorul proiectului. Potrivit datelor de audienta oferite de reprezentantii postului public, combinatia a avut succes: pe cele 4 piese difuzate pina acum, TVR 1 a inregistrat o medie de 390.000 de romani care au ramas in fata micului ecran sa isi vada actorii preferati pe scena. „Ne dorim sa avem «audienta», dar ne dorim ca optiunile repertoriale sa urmareasca si calitatea textului sau a viziunii regizorale", este de parere insa Silviu Jicman.

Serata de teatru a debutat cu o premiera in televiziune: comedia „Nepotul", de Adrian Lustig, regizata de Horatiu Malaele, si cu actori ca Tamara Buciuceanu sau Serban Pavlu in distributie. „Sluga la doi stapini" a lui Carlo Goldoni, premiata la Gala UNITER cu doua distinctii pentru cel mai bun interpret acordate Ancai Dinu si lui Valeriu Doganu, „Pescarusul" lui Cehov in regia lui Petre Sava Baleanu, „Balul" produs la Teatrul National „Radu Stanca" sau Amza Pellea in comedia „Doctor fara voie", dupa Molière sint alte citeva atuuri pe care s-a bazat postul public, aducind seria teatrala in prime time. De altfel, potrivit coordonatorului proiectului, cele 11 piese din aceasta vara constituie un prim pas dintr-un plan mult mai ambitios: teatru produs chiar in studiourile TVR, asa cum se obisnuia inainte.

„Miza este de a realiza montari proprii si sigur ca un succes la public in aceasta vara ar deschide o usa pentru un format care a avut mare succes si care acum a disparut din programele televiziunii. Teatrul de pe micul ecran e cuvint, poveste, dezbatere si imagine. Sint argumente suficiente pentru a sustine un astfel de format, superior altor formate de fictiune. Personal, cred ca teatrul nu ar trebui sa lipseasca din programele Televiziunii Romane. Din pacate, in ultimii doi ani, TVR 1 nu a mai realizat si difuzat astfel de productii, iar la Gala Premiilor UNITER de anul acesta, postul public nu a avut nici o nominalizare", mai spune Silviu Jicman.

In afara de piesa lui Musatescu din aceasta seara, romanii se mai pot bucura de inca cinci astfel de secvente dramaturgice, din programul propus de postul public.