La o distanta de trei zile dupa ce, citat de agentia NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Sebastian Vladescu declara ca intentioneaza sa isi dea demisia deoarece nu cunoaste sursele necesare pentru majorarea pensiilo
La o distanta de trei zile dupa ce, citat de agentia NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Sebastian Vladescu declara ca intentioneaza sa isi dea demisia deoarece nu cunoaste sursele necesare pentru majorarea pensiilor si nici nu crede ca proiectul este viabil, ieri, acelasi personaj a dezmintit categoric informatia afirmand ca aceasta este neadevarata.
"Stirea publicata recent de o agentie de presa cu privire la o posibila demisie de a mea din functia de secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor este neadevarata. (...) Precizez ca nu am facut nici un comentariu cu privire la constructia bugetara pe anul 2008 si nici la efectele deciziei de majorare a pensiilor asupra bugetului pe anul viitor", se arata intr-un punct de vedere al lui Vladescu transmis de Ministerul Economiei si Finantelor si citat de Mediafax. El a reluat afirmatiile sale de la inceputul saptamanii, in care a aratat ca nu a facut nici o declaratie cu privire la demisia sa din functie si nici la motivele care ar determina o asemenea decizie. Oficialul MEF a mentionat ca nu a declarat nici ca sindicatele ar fi indreptatite sa ceara Guvernului majorari salariale dupa cresterea pensiilor. El a refuzat sa comenteze pe tema majorarii pensiilor, pe care a criticat-o anterior, desi masura a fost sustinuta de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si de premierul Tariceanu.
Razgandescu
Surprinzator este ca, in data de 28 iunie, imediat dupa ce Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind majorarea pensiilor, acelasi secretar de stat in MEF, Sebastian Vladescu, afirma, citat de agentia Mediafax, ca majorarea punctului de pensie reprezinta un pericol pentru stabilitatea macroeconomica, intrucat inseamna un efort bugetar de circa 2 miliarde euro, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct in consum, declara. "O majorare atat de abrupta se va resimti destul de mult in buget, undeva peste 2 miliarde euro, aproximativ 2% din PIB, si efortul va fi pe termen lung, iar pana la urma sumele vor fi luate de la investitii. Se incearca paleative pentru resursele necesare, chiar prin schimbarea filosofiei fiscale de pana in prezent", spunea atunci Vladescu.
Oficialul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) afirma ca nu este de acord cu o presiune atat de mare pe bugetul de pensii, in conditiile unui sistem care este deja in dezechilibru, avand in vedere ca beneficiarii depasesc cu mult numarul contribuitorilor, al celor care muncesc.
El arata chiar ca o contributie mai mare din partea celor cu venituri ridicate ar contraveni filosofiei fiscale de pana acum, cota unica fiind introdusa tocmai pentru a incuraja munca si a scoate la suprafata salariile mari.
Pe de alta parte, Vladescu sustinea ca o crestere de asemenea amploare a pensiilor va genera cereri foarte mari din partea salariatilor, care nu vor mai accepta majorari in linie cu performantele economiei si rata inflatiei.
De remarcat, desi respectiva declaratie are mai mult de o luna vechime si a fost preluata de majoritatea ziarelor, pana astazi, Sebastian Vladescu nu s-a lepadat inca de ea, fapt care ne indreptateste sa credem ca dezmintirile sale de data recenta sunt doar expresia unei amnezii, speram reversibile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.