Dupa ce saptamana trecuta ii sfatuia pe romanii amatori de calatorii in SUA sa acorde o mai mare atentie pregatirii dosarelor de viza, respectiv sa continue sa paraseasca teritoriul american la timp, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a revenit, ieri, cu noi precizari pe tema "Visa Waiver", in urma solicitarii europarlamentarului Monica Iacob-Ridzi de a detalia demersurile intreprinse de partea romana pentru includerea tarii noastre in program.
"Nu trebuie sa omitem faptul ca exista in continuare un numar semnificativ de parlamentari americani si un curent de opinie in anumite cercuri influente din societatea americana, care considera Programul "Visa Waiver" ca pe o vulnerabilitate a sistemului de securitate al SUA si care pledeaza pentru desfiintarea acestuia", observa Cioroianu, in cadrul unei scrisori adresate lui Iacob-Ridzi, apreciind ca, pana in prezent, demersurile intreprinse de partea romana pentru a fi inclusa in program au fost "partial satisfacatoare".
"Chiar si in stadiul actual, legea adoptata de Congres (care urmeaza sa fie promulgata de presedintele SUA, in curand) ofera Romaniei si celorlalte state membre UE posibilitatea de a fi incluse in Programul "Visa Waiver". Acest lucru se va face in functie de ritmul indeplinirii criteriilor de securitate si de cel al implementarii noilor sisteme de monitorizare a calatoriilor in SUA (dar subliniez ca, in mod realist, evaluarea si deciziile nu se vor realiza mai devreme de doi ani)", mai scrie ministrul, cu precizarea ca o delegatie de experti romani se va deplasa, in octombrie, in SUA, pentru a discuta impreuna cu omologii lor americani implementarea legislatiei referitoare la programul Visa Waiver.
Remarcele lui Cioroianu intervin in contextul in care Legislativul american a adoptat, recent, o lege privind sporirea securitatii SUA, care modifica criteriile de elaborare a listei statelor incluse in programul Visa Waiver, numarul de cereri de viza respinse in cazul acestora netrebuind sa depaseasca 10% din totalul solicitarilor. Presa de peste Ocean semnala, saptamana trecuta, ca Romania, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Ungaria nu indeplinesc aceasta conditie, Bucurestii si Varsovia constituind un caz aparte, cu peste 25% din solicitarile de viza respinse.
Ulterior, compania de lobby Dutko Worldwide, contractata de Bucuresti contra sumei de aproximativ 84.000 de dolari pentru a convinge Washingtonul sa elimine obligativitatea vizelor pentru SUA in cazul Romaniei, ne-a recomandat, prin intermediul presei cehe, sa ne exprimam dezamagirea si sa incercam sa ne construim o "pozitie adecvata", care sa determine o modificare a deciziei adoptate in Congres. (D.E.)