Fata care a fost gasita de asistentii sociali de la Primaria Cut, judetul Alba, legata de tatal sau si muscata de sobolani a fost adusa la Spitalul Clinic de Copii din Cluj-Napoca, unde este investigata de medici in vederea stabilirii celui mai bun tratament.
Inspectoratul Judetean de Politie Alba a deschis o ancheta, parintii fetei fiind cercetati pentru rele tratamente aplicate copilului. Un element socant il reprezinta faptul ca fetita cere tot timpul lantul cu care era legata pentru a putea adormi. Seful spitalului, dr. Ioan Figan, a declarat ca este greu de stabilit varsta fetei, in conditiile in care aceasta este subnutrita si are 30 de kilograme, dar ca estimeaza ca ar avea 12-13 ani. "Este intr-o stare fizica si psihica foarte grava. Inimaginabil este insa felul in care a trait, in conditii groaznice. Prezinta muscaturi de sobolani, arsuri si sufera de encefalopatie, adica are afectiuni psihice", a afirmat Figan, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, medicii clujeni ii fac analize pentru a vedea ce tratament i se potriveste. "Este un caz de neglijenta in familie, primul de o asemenea gravitate pe care l-am vazut la spitalul nostru. Problemele medicale le vom rezolva, dar este grav modul in care a fost crescuta si ce se va intampla daca se reintoarce", a mai spus seful Spitalului Clinic de Copii Cluj.
Legata in sopron
Fata, A. V., a fost adusa la Cluj-Napoca de la Alba Iulia, dar personalul spitalului clujean a intampinat greutati in a-i recolta sange si a-i face analizele deoarece tanara este speriata. "Am incercat sa-i facem o tomografie, dar nu a stat. Se fac ecografiile, vom face o biopsie. Se pare ca are o tumoare abdominala care ar putea fi una benigna", spun doctorii. Medicii au dezvaluit un element socant, si anume faptul ca fetita cere tot timpul lantul cu care era legata pentru a putea adormi. Ultima ancheta sociala in familia fetei a fost facuta in urma cu patru luni. Potrivit Realitatea Tv, saptamana trecuta, mama copilei s-a dus la primarie sa se intereseze cum poate sa isi dea fata in grija statului. Camelia Condor, de la Departamentul de Asistenta Sociala al Spitalului Clinic pentru Copii Cluj, a declarat, la randul sau, ca fata va fi preluata, dupa externare, de Directia de Protectia Copilului Alba, iar parintii risca sa fie decazuti din drepturile parintesti. Tanara a fost descoperita marti, in timpul unui control de rutina efectuat de asistentii sociali de la primaria Cut, acestia gasind-o intr-un sopron unde era legata de tatal sau. Minora era culcata pe o saltea, in dependinta casei, in conditii mizere, avea urme de agresiune si se afla intr-o stare generala proasta, astfel incat asistentii sociali au sesizat Politia. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba a luat-o pe minora din locuinta parintilor, aceasta fiind internata in spital pentru ingrijiri medicale. Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba, Sorin Chirila, a declarat ca institutia a deschis o ancheta in acest caz sesizand, totodata, autoritatile pentru cercetarea penala a parintilor si decaderea din drepturile parintesti. Chirila a spus ca fata este intr-o stare destul de grava, are leziuni pe corp si dureri interne. Familia are inca cinci copii, doi baieti de sapte si zece ani, o fata de 14 ani si un baietel de cateva luni, dar si o alta fata cu handicap ce este ocrotita, in prezent, intr-unul din centrele specializate din Alba. (B.C.G.)