Cele mai multe apartamente din ansamblul Prima au fost cumparate prin credite imobiliare sau ipotecare. Cererea a fost mare, in conditiile in care, dupa cum afirma reprezentantii dezvoltatorului imobiliar, apartamentele vechi nu mai sint asa de populare pe piata locala. Mai multe in interviul acordat pentru Rezidential de Stefan Alexandru Kopanyi (foto), managerul companiei care dezvolta proiectul.

Cite locuinte din ansamblul Prima s-au vindut pina in prezent?

Avind in vedere ca am finalizat aproape jumatate din investitie, pot sa va spun ca apartamentele sint vindute in proportie de 85%. Este insa doar prima faza a proiectului. Daca ne raportam la intreaga investitie care se afla in stadiul de executie si autorizare, proportia poate ajunge la 45%.

Ce modalitati de achizitionare au folosit clientii preponderent?

Pentru achizitia de locuinte, 75% dintre solicitanti au accesat credite imobiliare si ipotecare, 5% au optat pentru alte tipuri de credite, iar restul au cumparat apartamentele cu resurse financiare proprii. Locuintele cel mai bine vindute au fost cele cu suprafete cuprinse intre 38 si 57 de metri patrati, care, datorita suprafetelor mai mici, au fost mai accesibile ca pret.

Ce categorie de clienti se vizeaza prin oferta din acest ansamblu?

Este categoria de clienti care doresc o schimbare, deci un apartament nou, un stil de viata modern. Evident, sint oameni cu venituri peste medie. In aceasta categorie intra medicii, functionarii publici, cei din domeniul bancar, precum si din cel comercial.

Va influenta oferta de apartamente noi preturile apartamentelor vechi?

Alaturi de ceilalti dezvoltatori imobiliari, si compania Prima Casa Invest a reusit sa ofere o varianta superioara din toate punctele de vedere la apartamentele vechi, aducind un plus de calitate atit a materialelor, cit si a finisajelor, cit mai ales a intregului concept de stil de viata modern, cu apartamente incluse in cadrul unor condominii menite sa-i faca pe oameni sa se simta in siguranta si cu un nivel de confort superior. Acesta este viitorul. Incercam sa rezolvam prin acest gen de cartiere toate aspiratiile si dorintele noilor locatari, fiind vorba de un stil de viata european, cu toate utilitatile si serviciile la dispozitie 24 de ore din 24. Din statisticile agentiilor imobiliare rezulta clar ca apartamentele vechi au suferit un recul in vinzare, deoarece diferenta intre acestea si cele noi este evidenta, iar preturile la apartamentele vechi au fost artificial ridicate. Din ce in ce mai multi oradeni constientizeaza ca apartamentele noi reprezinta si o investitie deloc de neglijat, iar preturile sint comparabile cu cele vechi, deci e usor de inteles de ce se prefera acest nou tip de apartamente, acest nou tip de cartiere rezidentiale private menite sa ne confere linistea, relaxarea si securitatea binemeritate dupa o zi plina de activitate.

Exista deficit de locuinte in zona?

Avind in vedere ca si standardul de viata al oradeanului a crescut, e de la sine inteles ca si cerintele acestuia in materie de locuinta nu mai sint la fel ca in trecut, deci exista o cerere de apartamente, iar accentul se pune in primul rind pe calitate, iar generatia tinara, intre 25 si 40 de ani, este cea mai receptiva la nou si imprima un ritm ridicat de dezvoltare a tuturor standardelor, inclusiv a apartamentelor. Cartierul Prima a avut un impact deosebit mai ales in rindul acestei categorii de oradeni, dar asta nu inseamna ca in cartier nu avem si persoane de virsta a treia care au apreciat din plin standardul ridicat de calitate a vietii pe care il confera un astfel de ansamblu rezidential.

Credit de casa noua si pentru romanii din strainatate Dezvoltatorii ansamblului rezidential Prima au incheiat parteneriate cu mai multe banci in vederea finantarii achizitionarii de locuinte. Printre institutiile cu care dezvoltatorul ansamblului rezidential Prima a incheiat protocoale se numara Piraeus Bank, BRD, Banca Transilvania, BCR si altele. „Noi am realizat cu mai multe institutii financiar-bancare sisteme de creditare flexibile si accesibile atit pentru persoane fizice, cit si pentru persoane juridice, in asa fel incit rata creditului sa nu depaseasca valoarea unei chirii. Astfel, locatarii Prima au posibilitatea sa devina din chiriasi proprietari", ne-a spus Lucian Salajan, directorul general al Prima Casa Invest SRL.

Spre exemplu, cei care vor sa cumpere un apartament in Prima, prin credit ipotecar de la Piraeus Bank, vor plati 9,7% dobinda daca se imprumuta in euro. De asemenea, viitorul proprietar trebuie sa aiba un avans reprezentind 25% din pretul apartamentului. Creditul se poate face pe o perioada de 30 de ani, iar comisionul care se plateste la ridicarea creditului este de 2%, dar nu mai putin de 150 de euro, din valoarea creditului. „Nu comisionul conteaza. Noi ne indrumam clientii catre institutiile financiar-bancare care se potrivesc veniturilor, precum si ocupatiilor lor", a precizat Lucian Salajan. Noile norme de creditare inlesnesc accesul la un credit pentru cei care vor sa achizitioneze o locuinta.

In cazul ansamblului Prima, majoritatea apartamentelor vindute au fost prin credite imobiliare si ipotecare. „Sistemul de finantare este un ajutor important deoarece a evoluat mult in ultimele luni datorita concurentei de pe piata bancara. Avind protocoale incheiate cu principalele institutii bancare, dorim ca toti clientii nostri sa beneficieze de cele mai avantajoase facilitati bancare prin consilierea financiara oferita de societatea noastra", a mai spus Lucian Salajan.

Potrivit directorului general al companiei Prima Casa Invest, cele mai avantajoase banci pentru cei care muncesc in strainatate sint Banca Transilvania si BCR. „Aceste banci sint indicate si pentru clientii care au contracte de munca incheiate pe perioade determinate", a adaugat Lucian Salajan, exemplificind cu clientii Prima care muncesc pe vapoare de croaziera. Banca Transilvania percepe o dobinda la creditele imobiliare pentru achizitionarea unei locuinte de 8,75% daca imprumutul se face in euro, iar suma maxima acordata este de 100.000 de euro.

Taxa pe credit Comisioanele la acordarea creditului sint cam aceleasi la toate bancile, se invirt in jurul a 2% din suma imprumutata. „Toate bancile au comisioane care ajung la 700-800 de euro, indiferent de suma imprumutata, in cazul unui credit pentru achizitionarea unei locuinte", a subliniat Lucian Salajan.