Departe de copilarie, dulceata inca ne mai starneste simturile si amintirile. Este si acum un deliciu potrivit oricarei stari de spirit.     Amintirile din copilarie se leaga invariabil de o anumita camara. O camara in care stateau pitite la racoare zeci de borcane cu dulceata, pazite de mama, dar oferite pe ascuns de bunica. Si era atat de minunat sa gusti fructele dulci si parfumate! Iar bunica stia sa faca dulceata din toate fructele pamantului si chiar din petale de flori. Credeam pe vremea aceea ca este o mare arta sa transformi fructele proaspete in amintiri dulci. Dar iata ca nu este asa de greu. Totul se reduce de fapt la rabdare si la mare grija.     ECHILIBRU. In primul rand trebuie sa stiti ca puteti face dulceata atat din fructe moi, cat si din cele tari, din radacini (cum ar fi ghimbirul), din petale de flori (trandafiri, violete sau flori de dovleac), dar si din unele legume, cum ar fi morcovii sau dovleceii. Important este ca ingredientele folosite sa fie nevatamate si suficient de coapte. Se va pune mai mult zahar la fructele acrisoare si mai putin la cele dulci. Si totusi, o cantitate de zahar mult prea mare va face ca dulceata sa se zahariseasca, pe cand o cantitate prea mica o va face sa fiarba prea mult, iar fructele (legumele, radacinile, petalele) isi vor pierde din calitati (culoare, aspect si gust). Asadar este nevoie de maiestrie pentru a echilibra cantitatile de zahar si fructe. In general insa se poate aprecia ca la o cantitate de un kilogram de fructe mai zemoase se poate folosi un kilogram de zahar. Procedeul este simplu. Se pun fructele spalate intr-un vas mai mare, se adauga zaharul si se tin cateva ore sa-si lase zeama. Apoi se pune vasul pe foc domol si se adauga doua linguri de zeama de lamaie ca sa nu se zahariseasca. Se ia spuma care se formeaza la suprafata, ca sa nu fermenteze dulceata. Este bine ca din cand in cand sa se verifice dulceata, ca sa nu se lege prea mult. Daca totusi dulceata s-a zaharisit, puteti apela la un mic truc: turnati un sfert de pahar de apa fierbinte la un litru de dulceata si lasati-o sa mai fiarba inca sase minute.     TEST. Exista doua metode eficiente de a vedea daca dulceata este bine fiarta. Se pun pe o farfurioara cateva picaturi de dulceata, iar daca nu s-au intins, e semn ca va fi o dulceata excelenta. Sau se poate picura dulceata pe o bucata de sugativa. Daca nu se umezeste in jurul picaturilor, e semn bun. Cand este gata, vasul se acopera cu un servet umed si se lasa cateva ore deoparte. De abia apoi se toarna dulceata in borcane sterile si se leaga. Daca se observa ca dupa o vreme dulceata se innegreste la suprafata, se scoate primul strat de fructe si se sterilizeaza borcanele in apa fierbinte. Nu se va consuma dulceata in cazul in care s-a umflat capacul. Este un semn ca s-a alterat. Puteti combina fructele pentru dulceata intr-un mod creativ: nectarine cu nuci, ghimbir si lamaie sau caise cu migdale, miere si vanilie.   Afine Ingrediente: 1 kg afine, 1 kg zahar, o lamaie. Preparare: Se curata afinele si se spala. Intr-o cratita mai mare se pun un strat de fructe, unul de zahar, iar la sfarsit, inca unul de afine. Se stoarce lamaia si se toarna zeama peste fructe. Se acopera si se tin cateva ore (sau chiar pana a doua zi) sa-si lase zeama. Cratita se pune la foc domol pana se topeste zaharul. Se ia spuma de la suprafata, apoi se poate mari flacara. Dupa ce s-a legat dulceata, se ia cratita de pe foc si se acopera cu un servet fierbinte. Cand s-a racit, se toarna in borcane sterile si se leaga cu celofan. Se pastreaza in locuri racoroase.   Prune Ingrediente: 1.250 g prune, 1 kg zahar, 3 linguri de zeama de lamaie, nuci, 500 ml apa, un litru apa de var, scortisoara, vanilie. Preparare: Prunele se descojesc si se tin o jumatate de ora in apa de var. Se clatesc foarte bine si li se scot samburii. In golul ramas se introduc bucatele de miez de nuca uscate in cuptor si descojite. Intr-o cratita, la foc domol, se pun la fiert apa si zaharul, iar cand se formeaza un sirop se adauga prunele, scortisoara, zeama de lamaie si vanilia. Se lasa sa fiarba pana cand se leaga dulceata. Cand s-a racit, se pune in borcane.