Amiralul Vladimir Masorin, seful Fortelor Navale ruse, cere Kremlinului ca Rusia sa isi restabileasca pozitiile permanente din Marea Mediterena si din Marea Neagra, pentru a-si proteja interesele strategice.

Seful Fortelor Navale ruse, am
Amiralul Vladimir Masorin, seful Fortelor Navale ruse, cere Kremlinului ca Rusia sa isi restabileasca pozitiile permanente din Marea Mediterena si din Marea Neagra, pentru a-si proteja interesele strategice.

Seful Fortelor Navale ruse, amiralul Vladimir Masorin, una dintre cele mai respectate voci de la Moscova, le-a cerut factorilor politici sa regandeasca prezenta militara navala din Marea Meditareana si din Marea Neagra, pentru a asigura protectia unor teatre de operatiuni "extrem de importante" pentru Rusia.

Oficialul rus sustine ca flota rusa trebuie sa controleze Marea Neagra si Marea Mediterana, pentru ca aceste mari sunt necesare pentru a controla si Oceanul Atlantic. Totodata, crede Masorin, o prezenta masiva in Mediterana este necesara pentru asigurarea rutelor energetice  si a conductei Blue Stream in special.


MIZA, SEVASTOPOL. Pentru a-si atinge scopurile, Rusia trebuie sa coopereze mult mai bine cu Ucraina, tara in care se afla majoritatea flotei rusesti din Marea Neagra, si cu Turcia, un important lider regional, sustine Masorin. El este insa ingrijorat de faptul ca tratatul privind prezenta navelor militare rusesti la Sevastopol inceteaza in 2017. Rusia face parte din Grupul de Cooperare Navala de la Marea Neagra (BlackSeafor), care mai include Ucraina, Turcia, Bulgaria, Georgia si Romania.

In ceea ce priveste Marea Mediterana, aici Rusia are o prezenta masiva, prin participarea in comun, cu NATO, la operatiunile antiteroriste, Endeavour. Momentul ales de Masorin pentru a face aceste declaratii coincide cu "plimbarea" unor submarine rusesti la Polul Nord, intr-o incercare simbolica de a demonstra ca regiunea, bogata in zacaminte naturale, le apartine.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.