Stim cu totii, una dintre cele mai de seama distractii pe litoral este statul de pomana la o terasa, intepeniti intr-o calma stare de spionare a multimii din jur. Ce se poate vedea intr-o zi normala de vara pe tarmul romanesc al marii?

„Taranii". Sint o categorie aparte, merg numai in cete, singuratatea ii apasa si pentru o secunda. Au parul decolorat si tuns cu o mareata chica. Hartuiesc orice miscare feminina mai mult sau mai putin gratioasa. Ingreuneaza viata chelneritelor frumoase. Isi mai bat joc de cite un ochelarist licean pierdut de familie. Par a avea scris in frunte: sintem libidinosi, noi nu iesim cu femei, noi le „agatam".

Fetele cu scaner inclus. Sint abia iesite din adolescenta, au fata mincata de fond de ten ieftin si genele grele de rimel. Ele nu clipesc. Scaneaza posibile partide, fraieri buni de parazitat citeva zile. Unele sint cu adevarat frumoase si cu adevarat profesioniste in scanat. Daca se indura cumva sa te priveasca, te simti ca la tomograf, simti ca ti-au imprimat direct in piele un pret cu tot cu un cod de bare.

Liderii. Baieti sau fete, nu conteaza. Dar fiecare grup are un soi de lider, cel care le face celorlalti programul, fie ca vrea, fie ca nu. Exista lideri isterici care urla, rid tare, sint campionii hartuielilor de tot felul. Exista lideri blazati, care conduc din priviri. Exista lideri eleganti care conduc prin prezenta fizica.

Functionarul venit la mare. O figura aparte o face functionarul angajat la stat de loc din vreun oras de provincie. Este tot timpul intrigat si speriat de haosul pe care il implica distractia celor din jur. Are bani, dar nu e obisnuit sa cheltuiasca prea mult pe nimicuri. Il agaseaza copiii si sotia cu dorintele lor iresponsabile. Are masina de 20.000 de euro, ca doar licitatii si spagi exista si in provincie. Dar ar prefera sa manince de la alimentara decit sa dea mai mult la circiuma.

Mai sint sute de categorii, sute de figuri care ti se deschid in fata prompt, care nu au cum sa-si ascunda istoria. Astept sugestii.