Romania a primit o solicitare de a trimite trupe in provincia sudaneza Darfur. Potrivit unor surse neoficiale, cererea a fost formulata de autoritatile franceze si este analizata in momentul de fata de catre expertii Statului Major General din arm
Romania a primit o solicitare de a trimite trupe in provincia sudaneza Darfur. Potrivit unor surse neoficiale, cererea a fost formulata de autoritatile franceze si este analizata in momentul de fata de catre expertii Statului Major General din armata. In functie de resursele financiare si de angajamentele pe care Ministerul Apararii le are deja in privinta participarii la misiuni internationale, se va trimite la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii un raport tehnic pentru a se putea lua o decizie politica. In momentul de fata, MAp are 1492 de militari in misiuni internationale. Cei mai multi militari romani se afla in Afganistan (660 de persoane) si in Irak (492 de persoane).
In sedinta din 28 iunie a.c., Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat documentul intocmit de MAp referitor la fortele si mijloacele ce vor fi puse la dispozitie in anul 2008 in vederea participarii la misiuni de aparare colectiva, in sprijinul pacii, de asistenta umanitara si de tip coalitie. Comparativ cu anul 2007, fortele dislocabile pentru misiuni internationale sub comanda ONU, NATO si UE, aflate in tara, vor inregistra o crestere cu 346 a numarului de militari. Din informatiile noastre, acesti militari nu vor fi luati in calcul pentru eventuala misiune din Sudan. Surse neoficiale ne-au declarat ca cei 346 de militari reprezinta o rezerva strategica ce ar putea fi trimisa in cadrul unei coalitii internationale in cazul izbucnirii unui nou conflict in Kosovo. Consiliul de Securitate ONU a adoptat, marti seara, planul de trimitere a unui contingent comun ONU - Uniunea Africana in provincia sudaneza Darfur, scena unui conflict intre fortele guvernamentale si miscarile rebele, relateaza Medifax. Rezolutia 1.769 autorizeaza desfasurarea fortei UNAMID, formata din aproximativ 26.000 de militari, in provincia sudaneza Darfur.
Viitoarea forta va prelua si comanda celor aproximativ 7.000 de militari ai Uniunii Africane aflati in prezent pe teren. Proiectul de rezolutie a fost propus de Marea Britanie, Belgia, Congo, Franta, Italia, Peru si Slovacia. Planul permite fortei ONU-UA sa ia "masurile necesare" prevazute in Capitolul VII al Cartei ONU pentru a-si proteja personalul, pentru a asigura securitatea convoaielor umanitare, a preveni atacurile impotriva civililor si a sustine incheierea unui acord de pace.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.