Luni dimineata, 13 decembrie 1977, la prima ora, ma aflam in biroul sefului Serviciului Judiciar al Militiei judetului Iasi, maiorul Mihai Micu, unde stabilisem impreuna sarcinile de urmat de catre ofiterii subordonati in cazul violarii si uciderii u
Luni dimineata, 13 decembrie 1977, la prima ora, ma aflam in biroul sefului Serviciului Judiciar al Militiei judetului Iasi, maiorul Mihai Micu, unde stabilisem impreuna sarcinile de urmat de catre ofiterii subordonati in cazul violarii si uciderii unei fetite de 7 ani in comuna Omesti, din acelasi judet, criminalul fiind necunoscut.

Telefonul de pe masa maiorului a sunat deodata strident, la celalalt capat al firului fiind ofiterul de serviciu de la poarta. Acesta l-a anuntat ca s-a prezentat cetateanul Vasile Harabagiu, din comuna Costuleni, judetul Iasi, care, fiind foarte precipitat, doreste sa aduca la cunostinta o moarte suspecta.


Suspiciunile unui sanitarIn fata noastra s-a prezentat un tanar de 30 de ani, imbracat curat, tuns si barbierit. L-am invitat sa ia loc pe scaun.

Va rog sa ma iertati ca va deranjez, a spus acesta dupa ce s-a asezat, dar am suspiciuni in legatura cu un deces care s-a produs sambata, 11 decembrie 1977, in comuna noastra. Este vorba despre moartea Gafinei Ignat, in varsta de 46 ani. Sotul ei, Neculai Ihnat, a spus ca a gasit-o in curtea casei lor cu gatul infipt in gardul de sarma ghimpata.

Sunteti ruda cu decedata? L-am intrebat eu.

Nu, a raspuns calm interlocutorul. Nu sunt ruda cu ea si nici cu sotul ei. Eu sunt din comuna Bucium, dar sunt casatorit in Costuleni, si casa noastra nu este prea departe de a lor. E drept ca Gafina Ignat era o alcoolica. Sunt multi alcoolici in Costuleni, dar Gafina devenise notorie.

Chiar asa? zise Micu.

Da, o stia tot satul, pentru ca dormea beata prin santuri, pe camp sau pe unde apuca. Cand n-avea de baut, isi facea rachiu din sfecla de zahar, un fel de posoarca...

Sotul ei n-are aceasta patima?

Nu, el este mai cumpatat.

Nu au copii?

Au doi copii, o fata si un baiat, dar amandoi sunt casatoriti, la casele lor aici, in Iasi.

Ce vi s-a parut suspect in moartea Gafinei? Am intervenit eu.

Aseara, asa cum e datina, am fost si eu pentru scurt timp la priveghi. Moarta avea infasurata in jurul gatului o basma. Am dat basmaua la o parte si m-am uitat si eu la ranile de la gat. Nici vorba de intepaturi de la sarma ghimpata. In schimb se vad doua echimoze care au imprimate contururile a doua degete mari, degetele mari de la ambele maini ale unui strain.

In acel moment, eu si maiorul Micu ne-am privit pe unde scurte. Ne uluisera cunostintele acestui om de rand.

De unde ati invatat despre echimoze?, il intreba maiorul.

In armata am fost sanitar si am facut un curs de specialitate, astfel ca stiu sa deosebesc o plaga de echimoza si asa mai departe. Dar suspiciunea mea a capatat si mai mult contur cand am auzit vorbindu-se la priveghi ca doamna doctor de la dispensarul nostru sanitar nu a vazut cadavrul. Ea locuieste in comuna Raducaneni, unde este maritata, si sta mai mult pe acasa. Neculai Ignat s-a dus la ea acasa, si acolo i-a eliberat certificat de deces. O cunostea pe Gafina si o avea in evidenta cu ciroza hepatica.

Din nou m-am privit uimit cu seful Serviciului Judiciar.

L-ati anuntat pe seful de post? l-am intrebat.

Nu, pentru ca nu este in comuna, ci este plecat la o reciclare, dupa cate am aflat, iar ajutor nu are, postul e vacant. Atunci am luat hotararea sa vin direct la dumneavoastra, aici, la militia judeteana.

Bine ati facut, i-am multumit.

Eu asa cred, mai zise oaspetele, dar va rog sa va grabiti, pentru ca si Neculai Ignat se grabeste cu inmormantarea. A programat-o astazi la ora 12:00. Mai sunt trei ore...


Mortul este intors de la groapaPentru ca moartea Gafinei Ignat era intr-adevar suspecta, banuind o asfixie mecanica prin sugrumare, am trimis imediat la inaintare doi ofiteri din Serviciul Judiciar si un ofiter criminalist. Cu al doilea transport urma sa sosim eu, maiorul Micu, procurorul de serviciu si legistul.

Mi-aduc aminte ca pe drum, in masina, procurorul, afland ca sunt capitan in cadrul Serviciului Omoruri din cadrul Inspectoratului General al Militiei, m-a intrebaat daca cred in astfel de sesizari misterioase precum era cea de fata. Era un procuror ceva mai tanar decat mine. I-am raspuns ca da si i-am depanat cateva cazuri de crime din tara descoperite in acest fel, unele dupa ani buni, dupa exhumarea si autopsierea cadavrelor. In cazul de fata, mergand pe mana fostului sanitar, un baiat istet si cu spirit justitiar, mi-am repetat banuiala unui omor prin sugrumare.


Autopsia dovedeste crimaPrima echipa de ofiteri de la Iasi a ajuns in comuna Costuleni, dupa un sir de peripetii pe drum, tocmai cand in cimitir, in fata gropii, preotul tinea ultima slujba. La inceput, preotul, sotul decedatei si mai multi sateni s-au opus ca mortul sa fie intors de la groapa, dar n-au avut incotro si au cedat.

Cadavrul a fost transportat la dispensarul sanitar din comuna, unde sosise si doctorita vinovata ce ii eliberase lui Neculai Ignat certificat de deces fara sa vada moarta. Tremura, pentru ca, daca se constata ca in speta era vorba despre o moarte violenta, o astepta o sanctiune foarte aspra, chiar mutarea ei de acolo. Ea o avea, intr-adevar, in evidenta pe Gafina Ignat cu ciroza hepatica.

Medicul legist a facut autopsia cadavrului pe o usa improvizata drept pat de autopsie si a constatat ca moartea Gafinei Ignat fusese violenta si se datorase asfixiei mecanice prin sugrumare prin ruperea osului hioid. Alte semne de violenta lipseau.


Martorul mincinosCadavrul a fost transportat de la dispensar la cimitir si inmormantarea a avut loc dupa-amiaza. Imediat am inceput investigatile pentru a afla ce se intamplase cu victima in ziua de sambata, 11 decembrie 1977, cand decedase.

In timpul cat s-a facut autopsia cadavrului la dispensar, la care nu a avut voie sa participe nici un strain in afara de membrii echipei noastre, m-am dus sa stau de vorba cu Neculai Ihnat, sotul victimei. Acesta mi-a spus ca toata dupa-amiaza si seara de sambata fusese la cazanul de fabricat tuica din comuna, venind randul lui, fiind ajutat de un vecin, Vasile Harabagiu. Gafina trecuse si ea pe acolo si intrucat se imbatase repede o trimisese acasa. Femeia plecase singura inainte de a se insera. Pe la zece seara, terminand de fabricat tuica, a adus acasa damigenele, fiind ajutat de Vasile Harabagiu. Apoi l-a oprit pe vecin sa se cinsteasca si ei cum se cuvine. Dupa ce au inceput sa consume tuica au observat ca Gafina nu era acasa, pentru ca ar fi vrut sa le prepare ceva de mancare. Atunci au cautat-o prin curte si au gasit-o cu gatul intepenit intr-o sarma ghimpata din gard. Au luat-o amandoi si au adus-o in casa punand-o in pat. Au lasat-o sa doarma, dandu-si seama ca abia a doua zi se va trezi din betie. Numai ca dimineata, cand s-a sculat, a constatat ca Gafina era moarta.

Martorul Vasile Harabagiu, care il insotise pe Neculai Ignat la dispensar, mi-a confirmat si el intru totul aceasta declaratie a sotului decedatei. Atata vreme cat cauza mortii Gafinei Ignat era asfixie mecanica prin sugrumare, neconstatandu-se alta plaga la gat, este lesne de inteles ca declaratiile erau false, iar Vasile Harabagiu un martor mincinos pus de Neculai Ignat.


AdevarulDe ce avea nevoie Neculai Ignat de aceasta acoperire a unui martor mincinos? Pentru ca el isi ucisese nevasta, dupa cum banuiam.

Pentru ca Gafina devenise o epava alcoolica, Neculai Ignat se incurcase cu o vaduva din sat, relatiile dintre aceasta fiind cunoscute de toata lumea. Dar oamenii nu-l acuzau stiind ce viata are cu nevasta lui alcoolica, ce nu mai trebaluia nimic, toata gospodaria cazand pe umerii barbatului.

Si acum, o surpriza! In cadrul investigatiilor intreprinse a fost identificat un cetatean din comuna, pe nume Gheorghe Savu, care, in sambata critica, pe la opt seara, o gasise pe Gafina moarta de beata, cazuta intr-un sant nu prea departe de cazanul de fabricat tuica. Omului i s-a facut mila sa nu inghete si a transportat-o pana acasa, unde nu era nimeni, si a asezat-o in pat, invelind-o cu o patura. Asadar, cand venisera acasa cu tuica, la ora 22:00, Neculai Ignat si vecinul sau Vasile Harabagiu o gasisera pe Gafina in pat dormind dusa. Apoi se apucasera de baut. In fata acestei probe si de frica sa nu fie condamnat pentru marturie mincinoasa, Vasile Harabagiu a recunoscut ca a mintit, fiind invatat sa declare astfel de Neculai Ignat. Martorul plecase de la Ignat pe la miezul noptii, dupa ce se imbatase crita. Pus in fata tuturor dovezilor adunate pana atunci, inclusiv a rezultatului autopsiei, Neculai Ignat s-a vazut nevoit sa-si recunoasca fapta. Dupa plecarea lui Harabagiu, intr-un moment de manie pe betiile Gafinei, a strans-o de gat.

O manie prosteasca, pentru ca, dupa cum a rezultat la autopsie, Gafina avea ficatul terminat, ciroza se generalizase si n-ar mai fi trait mai mult de trei luni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.