Incidentul a avut loc miercuri, la ora 16:45, ora Romaniei. Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, a declarat ca "militarul se afla intr-o misiune de observare in momentul in care postul respectiv a fost atacat cu trei proiec
Incidentul a avut loc miercuri, la ora 16:45, ora Romaniei. Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, a declarat ca "militarul se afla intr-o misiune de observare in momentul in care postul respectiv a fost atacat cu trei proiectile de mortiere, care au cazut in apropierea acestuia, aflat la cativa kilometri de baza." In urma investigatiilor de specialitate efectuate miercuri seara la spitalul de linie din Qalat, medicii au luat decizia efectuarii unei interventii chirurgicale pentru curatarea ranii suferita de sergentul major Berchetaru. In conformitate cu procedurile in vigoare, militarul a fost ulterior transferat la spitalul din Kandahar pentru ingrijiri post-operatorii si recuperare.
Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a declarat, ieri, ca militarul "practic, a fost deschis de la stern pana sub ombilic. A fost gasit un fragment de schija, care a facut doua perforatii ale intestinului, dar si alte pagube in interiorul cutiei toracice". El a adaugat ca plagile au fost suturate, iar situatia militarului este stabila. "Asteptam sa vedem daca va fi nevoie sa fie evacuat la un spital militar de tipul celui din Ramstein din Germania", a mai spus Melescanu. MAp monitorizeaza starea militarului si este in legatura cu familia acestuia din tara.
Alte incidente
Acesta nu este singurul incident inregistrat in Afganistan. In luna mai, un militar din cadrul Comandamentului 2 Operational Intrunit "Maresal Al. Averescu" Buzau, care participa la o misiune de patrulare in Afganistan, in districtul Shindad, in cadrul fortelor Coalitiei, a fost ranit usor in urma unei explozii. Militarul a fost evacuat la spitalul militar spaniol din Herat unde a beneficiat de asistenta medicala de specialitate. Sergentul major Ioan Constantin se afla in misiune de patrulare in zona de actiune a trupelor romanesti. Potrivit cotidianului spaniol "El Pais", alaturi de sergentul Ioan Constantin a mai fost ranit si un politist afgan, care, la randul lui, a fost transportat la spital.
Un alt militar roman din trupele speciale a fost ranit in Afganistan pe 23 iunie. Sergentul Gabriel Cretu a suferit un traumatism in zona capului, provocat de suflul exploziei unei incarcaturi de aruncator de grenade, trasa dintr-o directie necunoscuta. Acesta se afla in spatiu deschis si a fost trantit la pamant de suflul exploziei. Sergentul a fost transportat imediat cu un elicopter MEDEVAC la un spital militar britanic, unde a primit ingrijiri medicale, fiind dignosticat cu "hematom cranio-cerebral temporal". Oficialii armatei nu au precizat ce fel de misiune de patrulare efectua sergentul Cretu in provincia Farah, aflata la granita cu Iranul, avand in vedere ca trupele noastre se afla dislocate la Qalat, provincia Zabol, din apropierea granitei cu Pakistanul. De obicei, misiunile de patrulare au loc in zona de responsabilitate si nu la sute de kilometri de baza. (D.S.S.)
Atacati si in Irak
La inceputul acestui an, baza militara Talil din sud-estul Irakului, unde se aflau si militari romani, a fost tinta unui atac cu rachete. In perimetrul bazei au cazut cinci rachete de 122 de mm, iar alte doua au explodat in apropiere.
Din fericire, nici un militar roman sau de alta nationalitate nu a fost ranit in urma atacului. Doua masini care apartineau Armatei americane au fost distruse. Asupra bazei Talil au loc regulat asemenea tiruri de rachete, insa acesta a fost un atac puternic, spre deosebire de alte incidente similare care au mai avut loc. De asemenea, modul de actiune a fost diferit pentru ca mai intai au fost lansate cateva proiectile, apoi a urmat o pauza de 30 de minute si dupa aceea a urmat un nou val de rachete. Doua dintre ele au cazut in apropierea salii de mese, chiar la ora cinei. Toti militari din baza au reactionat conform procedurilor si s-au adapostit in buncarele antiartilerie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.