ECOLOGIE - Cuptoare ecologice Exista o alta metoda, mai ecologica, de a pregati mancarea. Noua inventie, un cuptor ce foloseste exclusiv energia solara, isi propune sa revolutioneze arta culinara. Avantajele sunt multiple: se foloseste foarte putina apa si nu se elimina nici un pic de fum. Cei care l-au incercat au declarat ca mancarea are un gust minunat. Peste 100.000 de astfel de cuptoare se folosesc in prezent in India si in China, in zone in care populatia nu are acces la combustibil.   PRECAUTIE - Atentie la sare! Nici un preparat nu poate fi considerat pe deplin finalizat daca nu i s-a adaugat un praf de sare. Dar oare cat de benefica este sarea? Sau, si mai corect, unde trebuie sa ne oprim? Cercetatorii au apreciat ca doza zilnica recomandata unui adult este de cel mult 1.500 mg sare. Este nevoie de atentie atunci cand se stabileste meniul unei zile. Astfel, doua omlete contin 342 mg de sare, o felie de carne - 350 mg, o conserva de fasole verde - 350 mg, o franzela - 451 mg, iar un covrig - 486 mg.   SECETA - Penurie de ciuperci In fiecare an, cu ocazia Zilei Comunei, locuitorii din Comandau (judetul Covasna) pregatesc papricas cu ciuperci, in cantitati foarte mari. Din cauza secetei din acest an, recolta slaba de ciuperci nu permite pregatirea unui papricas nici macar pe masura celui de anul trecut, cand s-au folosit 200 kg de ciuperci pentru 1.500 de portii. Pentru a pastra totusi spiritul sarbatorii, se va prepara o spuma din 30 kg de zmeura, suficienta pentru 300 de portii. Evenimentul va avea loc in cadrul "Zilelor Comandaului".    EXTREM - Regele ardeilor iuti Digonta Saikia, un fermier din localitatea Changpool din India, cultiva o specie de ardei extraordinar de iuti numita de localnici "bhut jolokia" ("ardeiul-fantoma"), "ardeiul otravitor" sau "regele ardeilor iuti". Fermierul nu ii incurajeaza pe vizitatori sa guste nici macar o bucatica din acest ardei. "Daca mananci unul intreg, nu vei mai fi in stare sa pleci de aici pe picioarele tale."