PERICOL - Apa nociva cu azotiti Sursele de apa de pe pasunile mai multor comune din Salaj contin cantitati mari de azotati si azotiti, compusi chimici periculosi pentru animalele care se adapa in zona si pentru oamenii care consuma carne provenita de la acestea. Pentru a evita aparitia unor probleme grave, Directia Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a atentionat cele sapte primarii vizate sa gaseasca alte surse de apa pentru pasuni, inclusiv prin saparea unor puturi.   ALARMA - Chipsuri nesanatoase O agentie de stiri din China a dat publicitatii zilele trecute faptul chipsurile care contin banane exportate din Philippine aveau un continut ridicat de dioxid de sulf, care poate provoca ameteli si stari de voma. Sulful este utilizat in calitate de conservant pentru chipsurile din banana datorita proprietatilor antimicrobi. Dioxidul de sulf gasit in chipsuri are un nivel de 25 de ori mai mare decat limita permisa in China in ceea ce priveste aditivii alimentari.   CERCETARE - Pestele poate fi si benefic si nociv Intr-un sondaj de opinie realizat de Universitatea din Centrul Maryland consumatorii au catalogat tonul, somonul si crevetele ca specii de peste cu cel mai mare nivel de mercur. Cercetatorii au reamintit ca femeile insarcinate trebuie sa consume cat mai mult peste deoarece acesta poate ajuta la dezvoltarea cognitiva a fatului dar ca de asemenea se pot supune la o multitudine de riscuri, cum ar fi intoxicarea cu mercur.   CONTROALE - Paine verificata Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti va demara la inceputul saptamanii viitoare o actiune de control de amploare la firmele care activeaza in industria de morarit si panificatie, a declarat inspectorul-sef al ITM Bucuresti, Mihai Grosu. Inspectorii de munca vor verifica daca angajatii lucreaza cu forme legale, daca li se respecta programul de lucru si daca sunt respectate normele de securitate si sanatate in munca. Firmele gasite cu nereguli risca amenzi de 1.500-2.000 lei pentru fiecare persoana care munceste "la negru". Controalele vor fi realizate in comun de Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Inspectia Muncii.