Pina in 2018, statul va trebui sa asigure locuri in gradinite pentru toti copiii. Actualii prescolari vor fi deja la liceu, unde vor intra fara examen de admitere.

Guvernul si sindicatele au cazut de acord asupra propunerii legislative ca educatia prescolara sa devina obligatorie, iar copiii sa mearga la gradinita incepind de la 3 pina la 5 ani. Propunerea ar putea fi adoptata in conditiile in care, in prezent, locurile in gradinite sint putine chiar si pentru copiii care doresc sa se inscrie. Insa, pina atunci, cei care nu-si gasesc acum locuri la gradinita vor fi deja la liceu. „Din momentul in care va fi publicata legea invatamintului in Monitorul Oficial, in zece ani trebuie pusa in aplicare. De atunci, practic, va fi obligatoriu ca, la 3 ani, copilul sa intre la gradinita. Deci parintii nu trebuie sa inteleaga gresit ca trebuie sa-si duca copilul din anul acesta scolar. Totul se va face treptat si speram ca din ianuarie 2008 sa intre in vigoare legea", explica Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru invatamintul preuniversitar.

Parintii care nu-si vor inscrie copiii la gradinita sau la scoala vor risca sanctiuni din partea Protectiei Copilului. „Noi nu putem sa-i sanctionam pe parinti ca nu-si lasa copiii la scoala. Ministerul Educatiei nu are pirghii ca sa-i traga la raspundere. Singura autoritate care are acest drept este cea care raspunde de drepturile copilului", a precizat Preoteasa.

Guvernul si sindicatele au mai cazut de acord ca testele nationale sa fie desfiintate. Admiterea la liceu se va face pe baza unor note obtinute la 18 teze in timpul ultimilor trei ani de gimnaziu. Ministrul Cristian Adomnitei argumenteaza ca este nepotrivit ca elevii sa sustina un examen national la sfirsitul celor opt clase, in conditiile in care, in prezent, invatamintul obligatoriu are zece ani. Liceele cu renume vor putea totusi sa-si pastreze si examenele proprii de admitere.

Structura finala a ciclului de invatamint va fi compusa din gradinita intre 3 si 5 ani, clasa „zero" pregatitoare, predata in scoala la sase ani, apoi sase ani de ciclu primar, trei de gimnaziu si inca trei de liceu. Liceul nu va mai fi insa obligatoriu.

Specialistii in educatie avertizeaza ca aceasta restructurare este doar la nivelul formei si ca poate fi considerata cel mult un inceput de reforma. „Este o abordare sectoriala, nu structurala, pentru ca educatia timpurie are mai multe componente de care trebuie sa se tina cont, si anume: ce vor invata acesti copii, cine le va preda, care este institutia responsabila si cine va da finantarea", avertizeaza Mircea Miclea, presedintele Comisiei pentru Educatie de la Cotroceni si fost ministru al Educatiei. „Degeaba spui ca ai invatamint obligatoriu de la 3 la 16 ani daca nu precizezi si designul institutional. Tezele unice trebuie centrate pe competentele elevilor, nu pe cunostintele disciplinare. Pe mine ma intereseaza daca elevul stie sa faca o analiza, sa stie sa aleaga, altfel reforma ramine iarasi la usa scolii", comenteaza Miclea.

Alexandru Crisan, directorul Centrului Educatia 2000+, crede ca ar putea aparea probleme chiar si la nivel organizatoric. „Este o idee foarte buna sa urmaresti evolutia elevilor de-a lungul mai multor ani si apoi sa se faca selectia lor. Dar o idee buna trebuie dublata si de chestiuni tehnice foarte bune: trebuie facute criteriile de evaluare de catre experti, iar evaluarea sa fie comparabila la nivel de tara. Intimplarile nefericite din anii trecuti nu au fost cauzate de politicile educationale, ci de masurile tehnice luate."

Ciprian Ciucu, expert la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, crede insa ca lucrurile vor sta mai rau decit inainte. „Ca se renunta la testele nationale este foarte bine. Era de asteptat. Din pacate se inlocuieste raul - irelevanta, ineficienta, discriminarea -, reprezentat de testele nationale, cu un rau mai mare, care va afecta negativ relatia elev-profesor. Este de asteptat ca elevii sa traga de profesori pentru a le da note mari la teze. De asemenea, aceasta masura ar putea incuraja coruptia mica din scoli", spune Ciucu. Acesta este de parere ca cea mai buna solutie ramine examenul de admitere organizat de fiecare liceu pe baza unei metodologii proprii, in concordanta cu programa scolara din gimnaziu.

Reforma si la cresa: bebelusii vor face anul I, anul II si anul III O noua lege a creselor instituie cresa sociala si cea privata, in care copiii de pina la trei ani intra in societate, au jurnale proprii si asistenta specializata.

Grupa mica, mare si mijlocie intra intr-o noua organizare, de luna aceasta, dupa ce vechea lege a creselor a fost modificata printr-o initiativa a actualului ministru al Muncii, Paul Pacuraru. Potrivit prevederilor noii legi, publicata luni in Monitorul Oficial, cresele sint "structuri care ofera servicii specializate pentru cresterea, ingrijirea si educarea timpurie a copiilor in virsta de pina la 3 ani". Acestea pot fi atit sociale, destinate in special copiilor cu risc crescut de a fi abandonati, cit si private, infiintate de societati comerciale, regii autonome, ONG-uri, persoane fizice autorizate sau alte persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale referitoare la serviciile sociale.

Ele pot functiona atit cu program normal, zilnic, de la 7.00 la 18.00, cit si saptaminal, de luni pina vineri, iar copiii vor fi impartiti in trei grupe: grupa 1, pentru cei de pina la un an, grupa 2, intre unu si doi ani, si grupa 3, intre doi si trei ani. Potrivit legii, fiecare copil va avea, in afara de fisa personala si caietul cu aspectele medicale, si un jurnal personal, in care se vor trece toate etapele evolutiei psihologice si sociale. Legea pastreaza contributia lunara de intretinere pe care vor trebui sa o plateasca parintii copiilor inscrisi la cresa, care se stabileste in functie de veniturile familiei si de numarul de copii aflati in intretinerea acesteia.

Pe de alta parte, cresele sint, in realitate, pe cale de disparitie. Doar 40 de crese mai functioneaza la nivel national, din cele 110 inregistrate. Astfel, de Legea tichetelor de cresa, intrata in vigoare in 2006, nu pot beneficia decit citeva familii din intreaga tara. Potrivit Legii tichetelor de cresa, valoarea nominala a tichetelor este de 300 de lei pe luna pentru fiecare copil aflat la cresa, iar acestea pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul salariatului.

Raportul prezidential despre educatia romaneasca pe www.cotidianul.ro/select Afacerea anului: gradinita particulara, pe www.cotidianul.ro/select