Odihneasca-se in pace alaturi de cei drepti!Cu lacrimi in ochi, indoliati si indurerati de marea pierdere a Patriarhului Teoctist, mii de credinciosi au urcat ieri pe Dealul Mitropoliei la slujba de inmormantare. Alaturi de ei, inalte fete bisericest
Odihneasca-se in pace alaturi de cei drepti!Cu lacrimi in ochi, indoliati si indurerati de marea pierdere a Patriarhului Teoctist, mii de credinciosi au urcat ieri pe Dealul Mitropoliei la slujba de inmormantare. Alaturi de ei, inalte fete bisericesti din mai multe tari, politicieni si personalitati ale vietii publice romanesti au adus ieri un ultim omagiu celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.


Inca de dimineata, drumul spre Catedrala Patriarhala a fost ocupat de cateva mii de credinciosi. Unii au ramas de joi, altii s-au trezit cat au putut de devreme pentru a asista la slujba. Ceremonia de inmormantare a Prea Fericitului Teoctist a inceput cu putin inainte de pranz, cu o slujba condusa de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alaturi de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de mai multi inalti Ierarhi ai lumii ortodoxe. Dupa ce Sfanta Liturghie a fost oficiata de Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanu, arhiepiscop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, mirenii ramasi peste noapte si membrii corului au parasit lacasul de cult, pentru ca acesta sa fie curatat si pregatit pentru actul final al ceremonialului.


CU TOATE ONORURILE. Prea Fericitul Teoctist a fost inmormantat cu toate insemnele patriarhale, adica mitra, carja si entgolpionul. Epitrahirul si omoforul vor fi depuse la Palatul Patriarhal, impreuna cu medaliile primite de Patriarhul Teoctist. Slujba de inmormantare s-a incheiat in cantec de fanfara si cu o salva de lovituri de tun. Din respect pentru rolul pe care Prea Fericitul Teoctist l-a avut in cei 20 de ani in care a condus Biserica Ortodoxa Romana, la funeralii au fost prezenti zeci de inalti ierarhi din strainatate, o delegatie a Vaticanului si membri ai unor organizatii religioase internationale. Pe langa miile de credinciosi care au venit in pelerinaj pe Dealul Mitropoliei, la slujba de inmormantare au mai participat presedintele Traian Basescu, fostii sefi ai statului Ion Iliescu si Emil Constantinescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Theodor Stolojan, Sorin Frunzaverde, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, membri ai familiei regale, academicianul Constantin Balaceanu Stolnici si alte personalitati.


CEREMONIA. Pelerinii din curtea Patriarhiei au putut urmari slujba de inmormantare pe cele patru ecrane instalate de organizatori in diferite puncte, pe deal. Au putut auzi Ecfonisul, formula rostita de preot care incheie rugaciunile si ecteniile, mai intai in limba romana, apoi in limbile tuturor delegatiilor bisericesti participante la funeralii. Primii care au rostit ecfonisul au fost Sanctitatea sa Bartolomeu I, urmat de IPS Petros, de la Patriarhia Alexandriei si a toata Africa, si PS Niphon, de la Patriarhia Antiohiei si a intregului Orient. Credinciosii s-au multumit sa-i vada pe ecrane pe cei care au participat la ceremonie si s-au retras in zonele umbroase. Primii care au intrat in Catedrala au fost membrii familiei Patriarhului si localnici din satul natal al acestuia. Au urmat membrii Sfantului Sinod, delegatiile venite din strainatate si alti oficiali care au participat la sedinta comemorativa organizata in Palatul Patriarhiei. Comform traditiei, in interiorul sicriului au fost asezate orhidee de jur imprejur. Deasupra perinitelor puse lateral stau toate distinctiile primite de Teoctist. La capul Patriarhului a fost asezata o tava mare din argint, cu coliva, patru colaci si o sticla cu vin. Si crucea de lemn, impodobita cu o marama.


Slujba de inmormantare a Patriarhului Teoctist a fost urmata de procesiunea ocolirii Catedralei, cand sicriul cu trupul neinsufletit a fost scos din Catedrala Patriarhala, fiind purtat pe umeri de opt episcopi. Zeci de pelerini s-au adunat la inceputul procesiunii in jurul Catedralei, pentru a-i fi mai aproape celui plecat in ceruri. Pentru ei, un spectacol aparte a fost si fanfara militarilor din Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul", care au format un cordon in jurul bisericii cu putin inainte de inceperea ceremonialului. Cortegiul s-a oprit in fata intrarii in Catedrala, timp in care fanfara a cantat imnul national si a fost trasa o salva de trei focuri de arma.


NEOBOSITII PELERINI. "Am venit aici de ieri. Sunt din Braila si n-am avut unde sa dorm, dar nici nu mi-a trebuit. Am stat toata noaptea de vorba acolo, pe banca, jos, cu inca trei femei care n-au avut nici ele unde sa doarma. Si azi stau aici. Nu-mi trebuie nici apa, nici mancare. Poate pe la sase seara sa beau si sa mananc ceva", spunea ieri o batrana de 73 de ani. Au fost oameni care si-au riscat sanatatea, stand ore la rand in picioare fara sa manance sau sa bea apa, "pentru ca asa se cade". Multi dintre ei cred cu tarie in puterile miraculoase ale catafalcului la care s-au chinuit sa ajunga. Sunt convinsi ca forta divina ii va vindeca si de toate bolile. "Unii spuneau ca au asteptat sa-l vada pe patriarh si n-au vrut sa bea si sa manance pana n-au ajuns in biserica. Au venit aici cu hipertensiune arteriala si pe unii i-am trimis la spital", ne-a marturisit ieri una dintre asistentele de la corturile de prim ajutor. Cele mai grave cazuri, din cateva mii pe care le-au tratat medicii si asistentii de pe Dealul Mitropoliei de marti pana vineri, au fost de criza diabetica si fibrilatii. "Multi nu si-au luat medicamentele, desi stiau ca sunt sub tratament. Asta e inconstienta", ne-au mai spus sanitarii de la Crucea Rosie, care au avut foarte mult de lucru. Au fost insa si oameni care au venit si au plecat. Au urcat pe Dealul Mitropoliei sa se inchine, sa se roage si s-au retras departe de arsita zilei. "Mergem sa vedem ce e si poate stam la slujba, daca putem sa intram. Dar nu cred ca ne da voie. O sa stam putin si-o sa plecam. Ce sa facem aici?", isi faceau planuri cateva batrane in drum spre Catedrala Patriarhala, in timpul slujbei. Asta a usurat si traficul din zona, deoarece in loc de 10.000-15.000 de oameni care sa stationeze, asa cum se asteptau autoritatile, au fost doar in jur de 3.000. Din acest motiv nu a mai fost nevoie de masuri speciale decat in prima parte a zilei. Dupa slujba de inmormantare, cu putin inainte de ora 14:00, cei mai multi dintre credinciosii veniti pe Dealul Mitropoliei au plecat, ramanand doar cateva sute, care doreau sa intre in Catedrala. La sfarsit, biserica a impartit pachete cu mancare si coliva oamenilor nevoiasi si pelerinilor infometati.


Lespedea de pe cripta lui TeoctistPatriarhul a fost inmormantat langa trei dintre predecesorii sai. Lespedea de marmura de Ruschita care va acoperi cripta Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, din Catedrala Patriarhala, va fi asezata pe mormant la slujba ce se va face dupa 40 de zile. Placa funerara, numita pisanie, are dimensiunile de doi metri lungime, 85 de centimetri latime, 15 centimetri grosime si va avea reprezentate in basorelief sigla Patriarhiei si pe cea a Prea Fericitului Parinte, crucea patriarhala (la picioare) si conturul din frunza de artar.
Scrierea de pe lespede va fi hotarata de Sfantul Sinod.


Patriarhul, deplans si in taraCredinciosii din intreaga tara, care nu au ajuns ieri la funeraliile Patriarhului, au putut sa asiste la slujbele speciale oficiate in bisericile din tara. In Ardeal, toate cele peste 500 de catedrale, biserici, manastiri si schituri au facut slujbe de pomenire pentru Prea Fericitul Teoctist in paralel cu cea de inmormantare oficiata la Bucuresti. Lacasurile de cult mai mari care apartin de Mitropolia Ardealului vor face timp de 40 de zile, in fiecare zi, slujbe speciale de pomenire. "Slujbele pentru un patriarh, ca si pentru un preot, sunt mai deosebite. Se fac mai multe rugaciuni decat pentru un mirean, pentru ca sufletul unui preot este mai incarcat. Un preot asculta si ia asupra lui pacatele credinciosilor, asa ca pentru intalnirea cu Dumnezeu, pentru a avea sufletul curat, trebuie sa se faca mai multe rugaciuni", a declarat preotul Catalin Dumitrean, purtator de cuvant al Mitropoliei Ardealului.


Si la Iasi, sute de oameni au participat la slujbele de pomenire tinute in toate lacasurile sfinte ale orasului in ziua inmormantarii Prea Fericitului Teoctist. La vechea Catedrala Mitropolitana "Sf. Mare Mucenic Gheorghe", locul unde se gasesc Moastele Sfintei Parascheva, credinciosii au aprins lumanari si s-au rugat pentru odihna sufletului Patriarhului. La ora 12:00, toate clopotele din manastiri si biserici au batut in memoria Prea Fericitului Teoctist.


OMAGIU CATOLIC SI REFORMAT. In Bistrita si la bisericile catolice si reformate au fost trase clopotele in memoria Patriarhului Teoctist. Protopopul Bistritei, Alexandru Vidican, le-a multumit ieri preotilor din cele doua culte pentru gestul de respect adresat parintelui ortodox. "Prea Fericitul Teoctist a fost un om cu adevarat ecumenic, cu respect pentru toate cultele. Ma bucur nespus ca si confratii nostri de aici, preotii catolici si reformati, au apreciat acest lucru. Nu le-am cerut noi sa traga clopotele, pentru ca iubirea nu se comanda, se simte", a spus Alexandru Vidican.
Cristinel C. Popa


Honoris CausaSenatul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad a decis sa-i acorde post-mortem Patriarhului titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii. "Recent, Prea Fericitul Teoctist ne-a transmis acceptul sau pentru a-i fi acordat titlul, festivitatea urmand sa se desfasoare in aceasta toamna, cu ocazia vizitei sale in orasul nostru, pentru a lua parte la manifestarile prilejuite de sarbatorirea a 300 de ani de existenta a Episcopiei Aradului", a declarat rectorul universitatii, prof. univ. dr Aurel Ardelean.


Alegeri - 10.09Sorin Frunzaverde a declarat ieri la Resita ca viitorul patriarh al Romaniei va fi mitropolitul Daniel al Moldovei. Presedintele PD Caras-Severin si vicepresedinte PD la nivel national, Sorin Frunzaverde este membru al Adunarii Nationale Bisericesti din 1998. In aceasta calitate, Frunzaverde participa nemijlocit prin vot direct la alegerea noului Patriarh. Intrebat pe ce se bazeaza cand face asemenea declaratii, liderul democrat a spus ca ,,ma bazez pe propriile mele cunostinte". Liderul democrat a mai spus ca "exista o cutuma pentru BOR care spunea ca in momentul vacantarii scaunului de patriarh, viitorul patriarh va fi mitropolitul Moldovei. Statutul a fost oarecum modificat de Sinodul BOR, dar, independent de cutuma si in baza statutului, cred ca viitorul patriarh va fi mitropolitul Daniel al Moldovei, iar acest lucru se va intampla probabil la 10 septembrie", a mai spus Frunzaverde.
Vali Popovici AUDIO: Prea Fericitul Patriarh Teoctist la 20 de patriarhat (noiembrie 2006)(prima parte) Prea Fericitul Patriarh Teoctist la 20 de patriarhat (noiembrie 2006)(a doua parte) Prea Fericitul Patriarh Teoctist la 20 de patriarhat (noiembrie 2006)(a treia parte)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.