Tineri si frumosi la suflet
Una€™te duci tu, folkule, fara tineri? - ne intrebam. Si tot noi raspundem. Muzica tanara are nevoie de folkisti "cruzi". Acestia ii confera suflul proaspat. Asa cum va anuntam, astazi se d
 Tineri si frumosi la suflet
Una€™te duci tu, folkule, fara tineri? - ne intrebam. Si tot noi raspundem. Muzica tanara are nevoie de folkisti "cruzi". Acestia ii confera suflul proaspat. Asa cum va anuntam, astazi se deschide Vama pentru Folk you! Cronologic, au intaietate tinerii (mai mult sau mai putin debutanti): grupul Unde, Silvan Stancel, Alina Manole, Jul Baldovin si Alina Zaharia vor improspata festivalul nostru prin muzica lor sanatoasa tun.  


LA PRIMA STRIGARE. Dar cine sunt ei? Ioan Onisor (voce, chitara), Cristina Patrascu (voce, chitara) si Sandra Ladar (voce, percutie) formeaza Unde, cu folk-pop jazz fusion (unplugged). "Dincolo de viata cotidiana, fiecare are o pasiune - o scurtatura a sufletului spre fericire. Calea noastra este muzica", zic ei toti, in grup. Silvan Stancel (din Alba-Iulia) va canta atata vreme cat o sa aiba o chitara. "Chiar daca nu voi fi foarte cunoscut, voi compune si voi canta, deoarece chitara este pentru mine in primul rand o nevoie. Muzica e ceva extraordinar, care poate schimba vieti, idei, opinii, atitudini!" Cel mai mult ii place sa cante muzica instrumentala in Catedrala romano-catolica din Alba-Iulia. Cand spui Stancel, spui "Fum de tigara" (piesa lui de capatai). Alina Manole este din Roman, de profesie sociolog. In 1998 a luat premiul "Anda Calugareanu", la Festivalul "Om Bun". In 2003 a mai fost premiata (cu coronita) la Festivalul "Toamna castanilor" din Ploiesti. Iar anul trecut a ocupat locul doi la Festivalul de Muzica Tanara Prometeus, de la Sfantu Gheorghe. Este membru al "Gashkademiei de folk" si membru al trupei Contrapunct (2000-2001). Face texte (si voce) pentru trupa Circa 7. Jul Baldovin va veni la Folk you! cu un gen muzical adus tocmai din Canada, care se numeste fingerstyle. Iar Alina Zaharia (din Pitesti) este profa de franceza cu note bune de la Festivalul "Om Bun" (de acum doi ani).


Asadar, astazi si maine, incepand cu ora 20:00, scena apartine celor tineri. Dupa ora 22:00 este vremea celor mai "copti": Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Nicu Covaci, Mircea Florian, Victor Socaciu, Vasile Seicaru, Ducu Bertzi, Marius Batu, Florin Chilian, Florin Sasarman, Adrian Sarmasan, Emeric Imre, Maria Gheorghiu, Tatiana Stepa, Zoia Alecu, Maria Magdalena Danaila, Heidi Schmidt. Partenerii nostri in acest demers sunt: TVR 2, SRR si radio3net.

Multumim fabricii Hora pentru chitarele pe care ni le-a oferit sa le dam ca premiu debutantilor.
 Folk You
Nu, nu este o injuratura oarecare! Nu este nici macar una muzicala. Este, trebuie sa recunosc, n-am incotro, o trimitere la originile unei muzici de care am avut, avem si vom avea nevoie.


A fost, vrem, nu vrem, de multe ori muzica supravietuirii noastre pentru frumos! A fost poezia muzicii noastre, de multe ori printesa, de multe ori cenusareasa. Parca in nici o alta muzica nu ne-am regasit, mai ales atunci cand ne-a fost mai greu, asa cum ne-am regasit in muzica folk. Folk you! este o provocare extraordinara pe care o lansam in fiecare vara cu acel curaj pe care numai o astfel de muzica poate sa ti-l dea.


Pe langa multe alte provocari de care ati avut parte de la Jurnalul National, venim si in acest an cu o provocare de suflet: Folk you! In zilele care urmeaza veti afla tot ce trebuie despre folk-ul de tabara. Un "folk de tabara" care va reuni in concerte cei mai mari artisti ai folk-ului, dar, in acelasi timp, pe aceeasi scena vor canta si cei care au ceva de spus si nu au putut pana acum sa o faca!


Folk you! inseamna si o (re)intoarcere la om si (doar) chitara, tocmai pentru a se face auziti intr-un zgomot, intr-o harmalaie in care nimeni nu mai asculta pe nimeni. Folk you! inseamna si inconstienta de a crede intr-o cauza de multe ori pierduta! Folk you! este, asadar, marea noastra provocare de suflet, muzica si poezie. Folk youa€¦Marius Tuca 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.