Letonia, Cehia, Slovacia, Polonia, Estonia si Ungaria au dat UE in judecata pentru limitarea excesiva a emisiilor de noxe, periclitind politica europeana de mediu.

Letonia a devenit cel de-al saselea nou membru UE care da in judecata Comisia Europeana pentru ca i-a impus o reducere exagerata a emisiilor de dioxid de cabon. Guvernul leton sustine ca limitarea emisiilor la doar 3,43 milioane de tone de noxe, pentru perioada 2008-2012, ar compromite sansele Letoniei de a ajunge din urma economiile vechilor membri UE. Letonia doreste dublarea cantitatii, la 6,25 milioane de tone.

„Sintem increzatori ca decizia noastra va avea cistig de cauza", a ripostat Barbara Helfferich, purtator de cuvint al executivului european. „Este dificil pentru un stat membru sa cistige un asemenea proces, pentru ca Comisia si-a bazat decizia pe criterii foarte tehnice si este putin probabil sa se fi inselat", a intarit Candido Garcia Molyneux, avocat la o firma din Bruxelles. Cazul are insa si un precedent, cistigat de Londra, in 2005, si urmat de cresterea plafonului de emisii al industriei britanice. Alte procese, intentate de catre firma germana EnBW si slovacii de la US Steel Kosice, sint inca pe rol.

In cursul lunii iulie, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Estonia au dat in judecata Comisia din motive similare. Cum programul european de reducere a emisiilor de noxe afecteaza metalurgia, rafinariile si industria energetica, toate cele sase state sustin ca limitele impuse de UE le impiedica cresterea economica. Mai mult, presedintele ceh Vaclav Klaus a denuntat „isteria ecologista" europeana, sustinind ca discursul ecologist a inlocuit ideologia comunista.

Pentru intervalul 2005-2007, legislatia europeana de mediu lasa la latitudinea statelor membre stabilirea pragurilor de emisie, insa acum Comisia are dreptul de a limita ea insasi noxele. Statele membre vor fi pasibile de o amenda de pina la 100 de euro pentru fiecare tona de dioxid de carbon care depaseste pragul impus de Bruxelles. In cadrul asa-numitei scheme europene de comercializare a emisiilor poluante, pretul unei tone se situeaza intre 8 si 30 de euro. Acest sistem a fost criticat, pentru ca permite in continuare statelor poluante sa emita noxe, cumparind acest drept de la statele „curate". De exemplu, in iulie, Olanda a cumparat de la letoni dreptul de a emite 2,5 milioane de tone de gaze, iar ulterior a decis construirea unei termocentrale pe baza de carbune, extrem de poluanta.

Comisarul Letoniei da de greu Comisarul european pentru Energie, letonul Andris Piebalgs, (foto) se afla in situatia dificila de a fi in conflict cu interesele propriei sale tari. Piebalgs s-a declarat pentru reducerea ponderii energiei nucleare si pentru inchiderea singurei centrale nucleare din tarile baltice. Premierul leton Aigras Kalvitis a afirmat ca aceasta va duce la axarea Letoniei pe combustibilii fosili si la sporirea emisiilor de dioxid de carbon.