Burcu Karasoy, director de marketing si vinzari la Anchor Grup, vorbeste pentru Rezidential despre InCity Residences, primul complex rezidential al companiei dezvoltat in Romania. Ce inseamna InCity Residences?

Dupa ce Anchor Grup, prezent de 10 ani pe piata romaneasca de real estate, a deschis primele centre comerciale, Bucuresti Mall si Plaza Romania, si, ulterior, Anchor Plaza, primul proiect de cladire de birouri de clasa A al companiei, am decis sa aplicam know-how-ul preluat de la compania mama din Turcia si catre zona rezidentiala. Astfel, am decis sa construim primul nostru proiect rezidential, in centrul Bucurestiului, in apropiere de Bucuresti Mall, pentru a crea sinergie cu centrul comercial. L-am numit InCity pentru ca este localizat chiar „in interiorul orasului".

In ce stadiu se afla proiectul InCity Residences?

Complexul are 4 blocuri, iar in prezent sintem in faza de constructie. Vom finaliza toate blocurile in acelasi timp, chiar daca in prima faza am vindut deja primele doua blocuri, iar celelalte doua le vom vinde mai tirziu. Prin urmare, tot proiectul va fi livrat in acelasi timp, la sfirsitul lui 2008. In prima faza, 93% din primele doua blocuri (A si B) au fost vindute. Au ramas asadar la vinzare 7% dintre locuinte. Blocurile C si D vor fi puse la vinzare in aceasta toamna. Fiind primul nostru proiect rezidential, adica brandul nostru, am dorit sa avem impact pe piata dupa ce intregul complex s-a vindut. Acesta este motivul pentru care nu am vindut separat.

Care sint punctele forte ale acestui proiect?

Sint multe puncte forte, insa primul dintre ele il reprezinta pozitionarea. Este una unica, exact in centrul orasului. Complexul este plasat foarte aproape de toate atractiile orasului, linga Piata Unirii, linga unul dintre cele mai bune centre comerciale din Bucuresti, linga restaurante, cladiri de birouri etc. Un al doilea punct forte este dezvoltatorul acestui proiect, Anchor Grup. Compania s-a dovedit un developer de incredere, care isi termina proiectele la timp si care finalizeaza conform planului. Este foarte important ca un cumparator sa aiba incredere in dezvoltator. Un alt punct forte este modalitatea de plata.

Care sint termenele de plata a locuintei?

Noi nu ne finantam proiectele cu banii pe care ii luam de la clientii nostri. Noi luam de fapt o suma foarte mica la avans. Prin urmare, avansul este de 20%, dupa 3 luni se platesc 5%, iar peste alte 3 luni, inca 5%. Abia la finalizarea la rosu a constructiei se platesc 60%, iar ultimii 10% din bani, la livrare. Deci, daca platesti doar 30% in primele 6 luni, iar suma cea mare, de 60%, se plateste abia la finalizarea la rosu, atunci poti cu usurinta sa mergi la banca pentru un imprumut. Asadar, unul dintre punctele forte este modalitatea de plata. Noi lucram cu Credit Europe Bank, care este banca grupului, insa nu exista regim de exclusivitate. Diferenta este ca aceasta banca ofera o solutie speciala ca modalitate de plata pentru acest proiect, dar clientul poate alege oricare alta banca pentru solutiile de finantare.

Ce alte atuuri au apartamentele din ansamblul InCity?

Un alt punct forte este faptul ca fiecare client isi poate alege culorile, finisajele, detaliile apartamentului sau, in functie de propriile preferinte. Clientul isi poate alege culoarea parchetului, a usilor, a mobilei de bucatarie etc. Noi punem la dispozitie diferite optiuni, dar si un consultant specializat in design interior care sa inteleaga gusturile clientilor si sa ii ajute in acest proces destul de dificil si cu multe optiuni sa gaseasca cele mai potrivite nuante. Un alt punct forte este oportunitatea sociala. Spre exemplu, complexul include o gradinita, care ii va face pe parinti foarte fericiti, un centru de fitness care va apartine unui important lant de profil din Romania, o piscina, parc de jogging, mici centre comerciale. Acesta este de fapt un mic oras in cadrul orasului. Acestea sint avantajele: esti conectat la oras, datorita pozitionarii, dar, atunci cind intri in complex, te afli intr-un spatiu sigur, pazit, unde exista mari intinderi de verdeata. Exista un sistem securizat cu camere video instalate la intrarea fiecarui bloc, accesul in cladiri se face pe baza de card, iar blocurile sint dotate cu sistem interfon. Un alt avantaj este acela ca masinile nu circula in cadrul InCity Residences. Pentru a oferi mai multa liniste si mai putina poluare, am creat parcari subterane prin intermediul carora se realizeaza accesul in complex. Asadar, am mentinut traficul doar in underground, iar la suprafata, oamenii se vor plimba pe jos, se vor bucura de spatiile verzi, de zona comerciala, de locurile de joaca pentru copii etc.

Cit de repede s-au vindut primele locuinte? Ce tip de cumparatori aveti?

Din prima zi in care am anuntat acest proiect, chiar daca nu am inceput vinzarea, am primit multe telefoane. In doua luni de la anuntul de lansare a ansamblului rezidential, 50% din apartamentele puse in vinzare in prima faza au fost deja achizitionate. In prezent, asa cum am spus, am vindut 93% din primele doua blocuri. Avem cumparatori din fiecare categorie. Aproximativ 75% dintre clientii nostri sint romani. Restul de 25% sint straini care traiesc in Romania, care planuiesc sa ramina aici sau sa investeasca in aceasta tara. Printre clienti avem familii, parinti care cumpara pentru copiii lor, avem de asemenea clienti nu neaparat din Bucuresti, ci si din alte orase ale Romaniei. Sint multi clienti tineri, dar si de virsta mijlocie. Avem asadar diferite tipuri de cumparatori. Ceea ce pot spune este ca aproximativ 70% dintre acestia chiar vor locui in InCity.

Aveti planuri de viitor in aceeasi zona, pe acelasi segment?

Am cumparat mult teren atit in Bucuresti, cit si in afara orasului si cautam in continuare diferite zone pentru dezvoltare. In citiva ani intentionam sa dezvoltam citeva complexuri tot pe segmentul rezidential in mai multe zone ale Bucurestiului.

Parteneriat Anchor Grup, dezvoltatorul proiectului InCity Residences, colaboreaza cu banca grupului, Credit Europe Bank. Institutia financiara respectiva are o solutie speciala ca modalitate de plata, insa nu exista regim de exclusivitate. Prin urmare, clientii pot alege oricare alta banca pentru solutiile de finantare.

Modalitatea de plata 20% – Precontract 5% – Dupa 3 luni 5% – Dupa alte 3 luni 60% – La finalizare la rosu 10% – La livrarea finala