Ceremonia de inmormantare a Prea Fericitului Teoctist va incepe astazi de la ora 11.00, in Catedrala Patriarhala, cu o slujba condusa de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alaturi de membrii Sfantului Sinod al BOR si de mai mu
Ceremonia de inmormantare a Prea Fericitului Teoctist va incepe astazi de la ora 11.00, in Catedrala Patriarhala, cu o slujba condusa de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alaturi de membrii Sfantului Sinod al BOR si de mai multi Inalti Ierarhi ai lumii ortodoxe. Slujba de inmormantare va fi cea care se oficiaza in cazul calugarilor, ceea ce implica mai mult decat cantece si rugaciuni, asa cum se intampla in cazul mirenilor. In cadrul slujbei, ecfonisul (formula rostita de preot, cu care se incheie rugaciunile si ecteniile) va fi rostit mai intai in limba romana si apoi in limbile tuturor delegatiilor bisericesti participante la funeralii. La sfarsitul slujbei, va fi trasa o salva din 21 de lovituri de tun.
Slujba de inmormantare va fi urmata de procesiunea ocolirii Catedralei Patriarhale. Sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist va fi scos din Catedrala Patriarhala si va fi purtat de opt preoti. In procesiune, sicriul Patriarhului Teoctist va fi incadrat de sase monahi cu catui. Din cortegiu vor face parte si membrii familiei Patriarhului Teoctist, reprezentantii institutiilor statului, functionarii Administratiei patriarhale si al Arhiepiscopiei Bucurestiului, clerul si credinciosii. Dupa ocolirea bisericii, sicriul va fi bagat in Catedrala Patriarhala si va fi urmat doar de cel care poarta crucea Prea Fericitului Teoctist, Intaistatatorii, sefii delegatiilor si rudele Patriarhului.
Soli de la toate bisericile
Zeci de inalti ierarhi din strainatate, precum si membri ai unor organizatii religioase internationale vor participa astazi la funeraliile Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Prezentam lista completa a delegatilor din strainatate, facuta publica ieri de Biroul de presa al Patriarhiei Romane:
Patriarhia Ecumenica va fi reprezentata de SS Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Roma, Patriarh Ecumenic; IPS IACOBOS, Mitropolit de Prinkiponisa; IPS IEROTHEOS Mitropolit de Zihnon si Nevrocopion si Diac. VISARION KOMZIA.
Patriarhia Alexandriei si a Toata Africa: IPS Petros, Mitropolit de Axomis
Patriarhia Antiohiei si a Intregului Orient: PS Episcop NIPHON de Philipopolis
Patriarhia Ierusalimului: IPS Arhiepiscop Tneophanis de Gerasa si Exarh al Sf. Mormant.
Patriarhia Moscovei si a Toata Rusia: IPS Mitropolit Juvenalie de Krutetk si Kolomna; IPS Mitropolit Vladimir al Chisinaului; Pr. Nicolae Balasov de la Departamentul pentru Relatii Externe; Diac Serghie Kuksov; Pr. Vadim Gheibas, secretar.
Patriarhia Sarba: PS Episcop Vasile de Srem; PS Episcop Luchian de Buda si administrator al Eparhiei Sarbe de Timisoara; Pr. Prot. Vladimir Marcovici; Pr. Dositei.
Patriarhia Bulgara: IPS Mitropolit Neofit de Ruse; IPS Mitropolit Ilarion de Durostorum; PS Episcop Naum de Agatonitsa; Prot. Ivanov; Pr. Petrar Totev.
Biserica Ortodoxa a Ciprului - Noua Justiniana: IPS Mitropolit Isaia de Tamassos si Oreina; Diacon Eraclidios Kleanthous.
Biserica Ortodoxa a Greciei: IPS Hrisostom Peristerion; PS Ioannis de Termopile; Dl. Dimitrios Furlemadis.
Biserica Ortodoxa a Albaniei: PF Anastasios, Arhiepiscop de Tirana, Durres si a Toata Albania, PS Episcop Nicolae de Kruje.
Biserica Ortodoxa a Poloniei: IPS Abel, Arhiepiscop de Lublin si Chelm; Pr. Petru Kasimski.
Biserica Ortodoxa din tinuturile Cehiei si din Slovacia: PF Kristov, Arhiepiscop de Praga si Mitropolit al Tinuturilor Cehiei si al Slovaciei; PS Tichon, Episcop Vicar; Pr. Cristian Popescu.
Biserica Ortodoxa a Finlandei: PS Arsenie de Joensu, Episcop Vicar.
Biserica Ordodoxa din America (OCA): PS Irineu Duvlea, Episcop de Dearborn Heights si vicar de Detroit; PC Diac. Sebastian Dumitrascu.
Biserica Apostolica Armeana, Catolicosatul Tuturor Armenilor: IPS Arhiepiscop Dirayr Mardikian - Biserica Armeana din Romania; IPS Arhiepiscop Grigoris Buniatyan - Biserica Armeana din Ucraina; Pr. Zareh Aznavourian - Bucuresti.
Catolicosatul Armean al Ciliciei (Liban): IPS Arhiepiscop Gomidas Ohanian; PS Episcop Khoren Doghramadjian.
Biserica Copta: PS Episcop Damian al Germaniei; PS Episcop Anghelos din Marea Britanie.
Biserica Ortodoxa Etiopiana: S.S. Abuna Paulos - Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Etiopia; IPS Gerima - Arhiepiscop de Ierusalim; Diac. Mulugeta Bekele.
Biserica asiriana a rasaritului: PS Mar Odisho Oraham - Episcop de Europa; Rev. Stephen Turkhan.
Vatican: Eminenta Sa Card. Walter Kasper - Presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor (CPUC); Ex. Sa Mons. Brian Farrel - Secretar CPUC; Ex. Sa Mons. Jean-Claude Perisset - Nuntiu Apostolic la Bucuresti.
Biserica Anglicana: Rt Rev'd Christhopher Chessun - Episcop de Woolich; Rev'd Martin Jaques - apocrisiarh, capelan al bisericii anglicane din Bucuresti; Dr. John Barker, biserica anglicana din Bucuresti
Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB): Pr. Prof. Ioan Sauca.
Conferinta Bisericilor Europene (KEK): Venerabilul Collin Williams - Secretar General KEK; Pr. Prof. Viorel Ionita.
Mons. Antonio Matiazzo.
Preot catolic.
Mons. Albert Rauch.
Mr. Mathias Henn.
Pr. Richard Escudier.
Masuri speciale, circulatie restrictionata
Mai multe masuri speciale vor fi luate la funeraliile Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist,
printre acestea fiind cele privind accesul in zona Catedralei Patriarhale si dislocarea fortelor care vor mentine linistea si ordinea publica.
Potrivit Patriarhiei Romane si a Grupul Interministerial de organizare a evenimentelor, circulatia autovehiculelor va fi restrictionata, in functie de numarul participantilor, pe urmatoarele bulevarde si strazi: Bulevardul Regina Maria, Strada 11 iunie, Strada Bibescu Voda si Calea Serban Voda. Accesul spre Catedrala Patriarhala al credinciosilor care vor asista la oficierea slujbei de inmormantare se va face din perimetrul Pietei Unirii. Toate autovehiculele credinciosilor din provincie care vor asista la funeralii vor fi indrumate de politie spre parcarea din Piata Constitutiei si cea din fata intrarii in Parcul Carol. Accesul invitatiilor romani si straini catre locul unde va fi oficiata slujba de inmormantare se va face, pietonal, din Strada 11 Iunie incepand cu orele 8.00. Accesul in Catedrala va fi restrictionat pentru public incepand cu ora 07.00. Efectivele de pompieri vor lua masuri preventive si vor asigura interventia rapida, la nevoie, cu peste 60 de lucratori, in zona Palatului Patriarhal. Pentru desfasurarea funeraliilor in conditii de ordine si siguranta publica, MIRA a recomandat conducatorilor auto sa evite zona centrala a Capitalei, vineri, intre orele 7:00 si 14:00.
ApaNova i-a lasat pe pelerini fara apa
Credinciosii veniti sa il planga pe Patriarhul Teoctist au ramas fara principala sursa de apa, dupa ce compania Apa Nova si-a retras instalatia de apa potabila si angajatii pe care ii avea in Dealul Mitropoliei pe motiv ca s-a terminat programul de lucru.
Dupa plecarea celor de la Apa Nova, singura sursa de apa pentru miile de credinciosi care asteapta sa intre in Catedrala Patriarhala pentru a se reculege la capataiul Patriarhului Teoctist a ramas apa de la cortul Crucii Rosii. Voluntarii Crucii Rosii sunt insa nevoiti sa rationalizeze apa, pastrand-o numai pentru situatiile de urgenta. Cativa dintre credinciosii veniti sa-i aduca un ultim omagiu Patriarhului Teoctist au lesinat din cauza caldurii si aglomeratiei, ei refuzand insa, dupa ce au vizitat punctul de prim ajutor, sa plece acasa. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.