MCC a alocat o suma de circa 561.000 lei din bugetul propriu pentru rascumpararea obiectelor de la doi colectionari particulari, unul din SUA si altul din Elvetia. Rascumpararea celor doua bratari dacice din Elvetia a costat 140.000 de euro, iar cea
MCC a alocat o suma de circa 561.000 lei din bugetul propriu pentru rascumpararea obiectelor de la doi colectionari particulari, unul din SUA si altul din Elvetia. Rascumpararea celor doua bratari dacice din Elvetia a costat 140.000 de euro, iar cea din SUA - 60.000 de dolari. Bratarile sunt din aur masiv, avand greutati diferite, de 1,2 kg, 1,1 kg si 0,6 kg. Ministrul Adrian Iorgulescu a sustinut ca pretul platit pentru rascumpararea acestor bratari este "insignifiant" in raport cu valoarea lor istorica si culturala. "Cred ca acest extraordinar tezaur pe care l-am completat cu inca trei bratari dacice, din cele 15 care presupunem ca au fost sustrase de la Sarmizegetusa, este la fel de important ca si Closca cu puii de aur. Suma pe care am platit-o este absolut insignifianta in raport cu valoarea artistica, culturala, a acestor comori dacice. Am platit suma cu care ele au fost achizitionate", a declarat Adrian Iorgulescu, refuzand sa faca publice numele celor doua persoane de la care au fost rascumparate bratarile. "Sunt oameni care trebuie sa ramana sub acoperire, este bine sa-i protejam pe cei care le-au dobandit si sa mergem mai departe cu cercetarile. Acesta a precizat, citat de Mediafax, ca cele trei bratari dacice au fost expertizate si nu poate fi contestata autenticitatea lor. Cele trei bratari vor fi expuse incepand de astazi in tezaurul MNIR, adaugandu-se celor sase astfel de obiecte recuperate deja de autoritati si depozitate in prezent. Cele trei bratari dacice recuperate din SUA si Elvetia vor fi folosite ca probe in dosarul cautatorilor de comori. Autoritatile din Romania urmaresc in prezent o alta bratara dacica din aur, aflata in SUA. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.