Datorita vitezei cu care a devenit o baliza in cyberspatiu, adevarata semnificatie a Wikipedia a trecut in mare masura neremarcata. De la cea de-a sasea aniversare din 2007, Wikipedia a ramas permanent in primele zece pagini electronice accesate din
Datorita vitezei cu care a devenit o baliza in cyberspatiu, adevarata semnificatie a Wikipedia a trecut in mare masura neremarcata. De la cea de-a sasea aniversare din 2007, Wikipedia a ramas permanent in primele zece pagini electronice accesate din intreaga lume. In fiecare zi este consultata de 7% din cei 1,2 miliarde de utilizatori de Internet.
Wiki este o radacina hawaiana, adaugata oficial limbii engleze in 2007, semnificand ceva facut repede - in acest caz modificarea in corpul colectiv de cunoastere. Aproape 4,7 milioane de wikipedieni au contribuit pana acum la 5,3 milioane inregistrari - dintre care o treime sunt in engleza, restul in peste 250 de alte limbi. Mai mult: exista un grup destul de mare de wikipedieni convinsi, aproximativ 75.000 care au avut cel putin 5 contributii intr-o perioada de 30 de zile.
Sustinatorii Wikipedia afirma ca aceasta anunta sosirea "Web 2.0". Daca "Web 1.0" a facilitat stocarea si transmiterea unei cantitati vaste de informatii, "Web 2.0" va face acest proces interactiv, inlaturand frontiera dintre transmitatorul si receptorul de informatie. Insa ne-am mai aflat in acest punct - de fapt pe intreg parcursul istoriei.
Diviziunea stricta dintre producatori si consumatori dateaza de doar 300 de ani, cand tipografii si-au asigurat protectia in fata pirateriei intr-o piata literara aflata in expansiune. Legea dreptului de autor continua sa impiedice cyberspatiul sa devina o piata libera a ideilor. Mai inainte, existau mai putini scriitori si cititori, insa ei erau aceiasi oameni si aveau un relativ acces direct la munca fiecaruia.
O mult mai mica, inceata si fragmentata versiune a comunitatii Wikipedia a aparut odata cu universitatile, in secolele XII - XIII in Europa. Codicele de la inceputul evului-mediu, scrise pe pergament, permiteau rescrierea - astfel ca era dificil de atribuit paternitatea textelor cuprinse. Wikipedia a rezolvat aceste probleme tehnice. Orice schimbare la o inregistrare genereaza o urma istorica - astfel ca inregistrarile pot fi citite ca un palimpsest. Paginile de discutie ofera oportunitatea dezbaterii unor schimbari. Politica de continut a Wikipedia ramane una medievala in spirit.
Aceasta politica are trei reguli: 1 - lipsa unei cercetari originale; 2 - un punct de vedere neutru; 3 - verificabilitate. Aceste reguli sunt destinate oamenilor care au documentatie, insa nu au autoritatea sa o evalueze. Aceeasi era pozitia epistemica a evului mediu, cand toti oamenii erau egali si supusi unui Dumnezeu. In evul mediu aceasta atitudine a provocat disputele scolastice - aceeasi practica in cyberspatiu ramane coloana vertebrala a controlului de calitate a Wikipedia.
Wikipedia cuprinde un medievalism democratic care nu respecta pretentiile de expertiza personala in lipsa unor surse verificabile. Pentru a atinge acest ideal, participarea la Wikipedia ar trebui sa devina obligatorie pentru studentii din anii terminali si masteranzii in intreaga lume. O participare obligatorie a studentilor nu doar ca ar imbunatati baza de cunoastere deja impresionanta a Wikipedia, dar va limita pretentiile elitiste ale cercetatorilor din sistemul global de cunoastere.
Copyright: Project Syndicate/Institute for Human Sciences, 2007.
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.