Aceasta afirmatie a avut un impact neasteptat, determinand o adevarata explozie de comentarii. Nu este insa nimic ciudat aici. Cultura politica oarecum arhaica a Rusiei personifica, in mod excesiv, puterea. Perceptiile si estimarile auspra viitorului
Aceasta afirmatie a avut un impact neasteptat, determinand o adevarata explozie de comentarii. Nu este insa nimic ciudat aici. Cultura politica oarecum arhaica a Rusiei personifica, in mod excesiv, puterea. Perceptiile si estimarile auspra viitorului tarii depind, deseori, in buna masura, de personalitatea liderului sau, de determinarea sa si de calitatile morale si intelectuale ale acestuia. Mai mult, Putin insusi este interesat in mentinerea incertitudinii cu privire la succesorul sau, cat mai mult timp posibil.(...) Nu in ultimul rand, diferite clanuri din preajma presedintelui au tot incercat sa isi promoveze propriii candidati la succesiune. Declaratii similare cu cea a lui Shuvalov s-au facut deja si este de asteptat sa mai apara si altele. Discutiile actuale privind meritele si defectele diversilor candidati reamintesc cum avioanele incearca sa se autoprotejeze de atacurile cu rachete lansand o tinta falsa.(...) Dar o intrebare mult mai fundamentala este de ce politicienii, jurnalistii si analistii rusi (dar chiar si unii din Occident) se implica bucurosi in aceasta manevra. La acest moment, nu este important cine va fi succesorul lui Putin; ceea ce conteaza este procesul care va rezulta in alegerea celui de-al treilea presedinte al Rusiei. Semnificatia istorica reala a algerii pe care Rusia o va avea de facut in 2008 va fi determinata nu de calitatile personale ale viitorului presedinte, ci de fidelitatile sale, adica de cine ii datoreaza functia sa.
Succesorul lui Putin, oricare va fi acesta, va veni la putere ca rezultat al unui targ din interiorul unui cerc restrans de elite. Ceea ce inseamna ca va fi responsabil si dependent de cei care l-au propulsat la putere, nu intr-un sens simbolic, ci in sensul real de indeplinire a promisiunilor si de a face fata sanctiunilor. Acest cerc restrans este format nu doar din oameni foarte bogati si ingeniosi, ci, de asemenea, si din membri ai unor organizatii foarte eficiente (care, de cele mai multe ori, chiar daca nu chiar intrutotul corect, sunt numite "mafia").
In consecinta, implementarea Operatiunii Succesorul (care poate include extinderea mandatului presedintelui actual) a copiat modul prin care Putin insusi a venit la putere, lasand Rusia pe aceeasi traiectorie pe care a lasat-o Eltan in ultimii ani ai mandatului sau de presedinte, traiectorie care, fie va ruina tara, fie o va aduce la blocaj. (..)Alegerile libere nu vor schimba atitudinea politicienilor si nici nu vor reprezenta o garantie ca cei care vor ocupa functii inalte vor fi persoane morale, inteligente si dinamice. Daca viitorul presedinte al Rusiei va veni la putere prin intermediul unor alegeri libere si corecte, Rusia va avea o sansa reala la un viitor decent. In schimb, daca succesorul lui Putin - sau Putin insusi - va fi impus la Kremlin printr-un mod care nu va avea nimic in comun cu competitivitatea, Rusia va ramane pe drumul sau actual care duce spre nicaieri. Acesta este un moment critic pentru Rusia. Din pacate, cel mai important lucru care trebuie inteles in acest moment abia poate fi recunoscut, dar sa mai fie si discutat.
Georgy Satarov este director al Indem, un think thank de la Moscova
+=iCopyright: Project Syndicate, 2007.
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.