UCM pretinde ca negocierile incepute intre UDMR si Tokes Laszlo se vor finaliza cu un esec si anunta infiintarea partidului cu care va continua lupta cu Uniunea.

Szasz Jeno, liderul UCM, una dintre cele mai importante organizatii care sustin candidatura lui Tokes Laszlo, sustine ca are deja raspunsul final al negocierilor incepute intre episcopul reformat si UDMR. Anume: esecul.

Asta desi luni a avut loc doar prima runda de negocieri, urmind ca taberele sa se intilneasca din nou saptamina viitoare la Tirgu-Mures. „Va dau in scris ca Tokes Laszlo nu va accepta sa candideze pe listele UDMR", ne-a declarat ieri liderul UCM. El sustine ca Tokes are sanse mai mari de a obtine ca independent in alegeri cele 2,8% care i-ar asigura intrarea in PE decit ca UDMR sa obtina 5%.

Cit priveste o cit de mica posibilitate ca negocierile sa aiba succes, conditia este foarte dura: „Daca UDMR accepta programul propus de Tokes si sustinut de noi". Intre timp, UCM a anuntat ca a strins deja semnaturile necesare pentru a-si infiinta propriul partid drept alternativa politica la UDMR. „Cinicii" sustin ca au adunat deja cele 25.000 de semnaturi din 18 judete necesare inscrierii si ca vor incepe demersurile la 1 septembrie o data cu incheierea vacantei juridice.

La rindul lor, liderii UDMR sustin ca se asteptau la reactia UCM si spera in continuare in succesul negocierilor. „Noi consideram ca sintem un partid democratic si putem dialoga in continuare pentru a se ajunge ca bisericile si societatea civila sa aiba un cuvint de spus in cadrul UDMR", spune vicepresedintele UDMR, Lakatos Andras.