Uitari bilingve
Constantin Abaluta, Carolina Ilica, Mihail Galatanu si Nicolae Tzone au prezentat, ieri la Libraria Carturesti, volumul bilingv al Marlenei Braester "Oublier en avant / Uitarea dinainte" aparut la Editura Vinea. Aceasta carte este prima din noua colectie lansata si coordonata de Ioana Ieronim, "Vinea International". Marlena Braester s-a nascut la Iasi si traieste in Israel din 1980. (L.D.)
"Mots" si cuvinte
"<<Cuvantul din cuvinte>> e o carte cu miza maxima. Indrazneata stilistic, originala si bataioasa. (...) Un roman realist, ascuns in limbaj esopic. Este, probabil, primul roman politic esopic scris in literatura romana moderna", catalogheaza criticul Ioana Parvulescu volumul Monicai Lovinescu (foto), scris in 1955 in limba franceza, dar niciodata publicat pana acum in traducere romaneasca. Plecata inca din 1947 la Paris, Monica Lovinescu a devenit unul dintre numele importante ale disidentei care s-a impus in Hexagon atat ca scriitoare, cat si ca moderator de emisiuni in audiovizual. Incepand cu anii '90, Humanitas i-a publicat ciclul "Unde scurte", "La apa Vavilonului (I si II) si "Jurnalul" dintre anii 1981-2000. "Cuvantul din cuvinte" este publicat tot de Humanitas, in traducerea lui Emanoil Marcu. (L.D.)
Filme romanesti la Viena
Pana la sfarsitul lunii august, in mai toate colturile Vienei functioneaza cate un cinematograf in aer liber, insa unul dintre cele mai indragite locuri pentru "cinefilii de vara" ramane cel din Augarten, unde se desfasoara, pana pe 19 august, si festivalul de film balcanic "Viata e un miracol", informeaza Compress. Festivalul isi propune sa prezinte si sa promoveze lumea si valorile filmului balcanic, punand accentul pe de o parte pe productii din Romania si Bulgaria, iar pe de alta parte pe creatiile regizorilor Emir Kusturica si Dusan Makavejev. Oferta nu se limiteaza la ultimele productii de succes ale cinematografiei romanesti, prezente anul trecut la mai toate festivalurile importante, ci aduce si filme mai vechi precum "Padurea spanzuratilor" sau "Balanta". Din 20 august si pana pe 14 octombrie, festivalul se va muta la cinematograful Metrokino, astfel incat timp de trei luni publicul din capitala Austriei va putea viziona peste 15 filme romanesti ("Maria", "Ryna", "Moartea domnului Lazarescu", "Occident", "Legaturi bolnavicioase", "Marfa si banii", "Furia", "Niki si Flo", "Hartia va fi albastra", "A fost sau n-a fost?" s.a.). (L.I.)