Nici un alt interpret nu a mai avut un asemenea impact asupra rock and roll-ului cum a fost cazul lui Elvis Aaron Presley. Povestea celui care a fermecat intreaga planeta prin muzica si spiritul sau a fost redata in nenumarate carti, emisiuni de tele
Nici un alt interpret nu a mai avut un asemenea impact asupra rock and roll-ului cum a fost cazul lui Elvis Aaron Presley. Povestea celui care a fermecat intreaga planeta prin muzica si spiritul sau a fost redata in nenumarate carti, emisiuni de televiziune si site-uri de internet.


S-au scris atat de multe despre Elvis, incat intr-o perioada publicul atinsese o treapta de suprasaturatie. Presa, artistii, criticii, analistii, fanii si chiar oamenii de rand au avut cate ceva de adaugat cu privire atat la cariera sa in muzica, dar si la viata personala. Mult mai reprezentative au fost insa marturiile lui Elvis... In vremea anilor a€™50-a€™60, "The King" spunea: "Anumiti oameni se pricep sa bata din palme. Sau sa pocneasca din degete. Altii sunt familiarizati cu miscarile corpului. Imi place sa cred ca eu le pot face pe toate. Nu sunt un sfant, dar nici nu am facut rau nimanui. Cu atat mai mult familiei mele sau celor apropiati. Unor copii, unor tineri si chiar adultilor le trebuie speranta si sentimentul ca apartin cuiva, ca nu sunt singuri pe lume. Am spus mereu o fraza care nu imi apartine, dar am adaptat-o potrivit standardelor mele: «Nu critica ceea ce nu intelegi sau omul pe care nu il intelegi! Nu ai fost pus niciodata in pielea lui!»".


CANTUL. Potrivit site-ului www.elvis.com, in 1970, atunci cand a fost ales unul dintre cei zece Tineri ai Natiunii, titlu acordat de Camera Mica a Comertului Statelor Unite, Elvis a declarat: "Cand eram doar un copil, doamnelor si domnilor, eram cel mai mare visator. Citeam carti de comedie si ma confundam cu personajele, cu eroii. In filme, la fel! Dupa ce le urmaream imi imaginam ca eu interpretez rolul principal. Fiecare dorinta pe care am avut-o, cu ajutorul lui Dumnezeu s-a transformat in realitate. Mai tarziu am invatat ca in viata fara muzica, fara cant, ziua nu ar mai fi zi; fara cant am fi singuri si tristi; fara cant, nimic nu ar mai avea inceput, ci s-ar sfarsi repedea€¦ asa ca eu voi continua sa canta€¦ Va multumesc din suflet".


SPERIAT DE SCENA. In 1972, celebra Companie Metro Goldwyn Mayer (MGM) prezenta un scurt interviu acordat de Elvis: "Dupa atatia ani de muzica nu am scapat de ceea ce multi numesc «frica de scena». Intampin aceasta teama cu fiecare spectacol pe care il sustin. Sunt foarte ingrijorat si ma gandesc exegerat de mult la felul in care trebuie sa-mi multumesc publicul care vine sa ma vada. Eu nu am reusit sa ma simt niciodata cu adevarat confortabil. Am pastrat aceasta senzatie pentru oameni, pentru fani. Din pricina asta, de fiecare data cand pasesc pe scena am senzatia ca e pentru prima oara. Imi aduc aminte de prima aparitie pe platforma salii de spectacol. Eram speriat ca de moarte! Nici in ruptul capului nu reuseam sa pricep de ce tipa toti acei oameni, de ce se agita asa. Nu realizam modul in care se misca corpul meu, mi se parea ceva firesc".

In 1977 insa, anul decesului, "Regele" nu a mai avut prea multe lucruri de spus. Declaratiile erau seci si lipsite de conotatii. Simtind ca sfarsitul nu este departe, a gasit totusi puterea, ca la finalul ultimului sau concert, sa transmita publicului: "Pana cand ne vom mai intalni, Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti. Adios!".


RESPECT
"Au fost multe speculatii cu privire la Elvis si la performantele lui. Nu am fost de acord cu nici una dintre ele. Cu siguranta imi va lipsi acest prieten. A fost o persoana plina de caldura, generoasa si cu un respect iesit din comun. Muzica luia€¦ am considerat-o un afrodisiac. Distrugea toate particulele negative din interiorul uman"
Frank Sinatra - 1977


SIMBOL
"Trecerea in nefiinta a «Regelui» a deprimat intreaga America! A fost unic, nu cred ca mai poate fi inlocuit. In urma cu 20 de ani, erupea pe scena ca un vulcan activ in acorduri care vor ramane fara precedent. Muzica si personalitatea sa, alaturate stilului country si rhythm and blues, au tinut in permanenta vie cultura Americii. Mai mult,a fost un simbol al vitalitatii, veseliei si umorului"
Presedintele Jimmy Carter - 1977

VISE
"Au existat foarte multi cantareti de valoare! Au existat artisti care si-au construit cariera printr-o anumita intelepciune! Au existat aspiranti si luptatori. Dar nu a existat decat un singur «Rege»! El a soptit la urechea tuturor visele sale. Oarecum, noi le-am trait!"
Bruce Springsteen


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.