Rusia a trecut la fapte in revendicarea Polului Nord. De unde la finele lunii iunie isi reinnoia pretentiile emise in 2001 asupra unei suprafete de 1,2 milioane kilometri patrati in zona, exploratorii rusi erau asteptati, ieri, in regiune, pentru
Rusia a trecut la fapte in revendicarea Polului Nord. De unde la finele lunii iunie isi reinnoia pretentiile emise in 2001 asupra unei suprafete de 1,2 milioane kilometri patrati in zona, exploratorii rusi erau asteptati, ieri, in regiune, pentru a infige drapelul national pe fundul Oceanului Arctic.
Fara a astepta confirmarea noilor dovezi stiintifice prezentate la sfarsitul lunii iunie, potrivit carora lantul muntos subacvatic Lomonosov, din estul Oceanului Arctic, nu ar fi decat o prelungire a platoului continental rusesc, Moscova a luat cu asalt Polul Nord. O echipa de exploratori condusa de insusi vicepresedintele Dumei de Stat, Artur Chilingarov, a parasit, martea trecuta, portul Murmansk, la bordul vasului "Akademic Fiodorov", cu misiunea de a revendica, in mod simbolic, fasia despre care expertii internationali afirma ca ar detine miliarde de barili de petrol si importante rezerve de gaze naturale. Expeditia, ale carei costuri au fost estimate de presa rusa la peste 200 de milioane de ruble, urma sa se apropie, ieri seara, de final, cei peste o suta de temerari de pe "Akademic Fiodorov" intentionand sa se imbarce in doua mini-submarine pentru a lansa la apa drapelul national, in vederea acreditarii ideii de apartenta a lantului Lomonosov la Rusia. Scopul misiunii a fost confirmat de Kremlin, oficialii rusi precizand ca, pe langa prelevarea unor mostre de roca din lantul Lomonosov, expeditia "are si o dimensiune politica si una economica". Potrivit agentiei de presa ruse Itar-Tass, sase din cei peste o suta de pasageri ai "Akademic Fiodorov", au plecat, ieri, intr-o misiune de recunoastere pentru a verifica ruta ce urma sa fie parcursa de nava insotita de spargatorul de gheata "Rossiya". Cele doua vase se aflau, la pranz, la aproximativ 70 de kilometri de Polul Nord.
Ahtiati dupa gaze si petrol
Cu gandul la resursele energetice din Oceanul Arctic, Moscova nu rateaza nici o ocazie de a-si semnala pretentiile in zona. In vreme ce presedintele Vladimir Putin a solicitat, la inceputul anului, intensificarea eforturilor vizand asigurarea "intereselor strategice, economice, stiintifice si de aparare" ale Rusiei in Oceanul Arctic, vicepresedintele Legislativului rus, Artur Chilingarov, a declarat, in ajunul expeditiei in regiune, ca "Rusia trebuie sa dovedeasca faptul ca Polul Nord este o prelungire a platoului continental rusesc". "Vom fi primii care vom infige un steag acolo. Arcticul este al nostru si trebuie sa ne manifestam prezenta in zona", preciza deputatul Chilingarov, secondat de colegii sai din Duma de Stat, care au denuntat presiunile politice exercitate in regiune. Subliniind ca rezervele de hidrocarburi de la Polul Nord sunt "pur si simplu fantastice", deputatul Evgheni Lalichanin a afirmat, recent, ca "anumite forte de pe scena politica internationala incearca sa confere cercetarilor desfasurate in Oceanul Arctic o dimensiune politica". Oficialul rus a oferit si un exemplu in acest sens, observand ca Norvegia s-a dovedit deosebit de activa, in ultima vreme, in zona. In acest context, Rusia va trebui sa isi intensifice demersurile intreprinse in regiune pentru a demonstra ca este lidera, a adaugat Lalichanin, precizand ca Moscova "are tot interesul sa faca aceasta". (A.M.L.)
ONU a respins pretentiile Moscovei
Rusia nu s-ar afla la prima tentativa de a-si aroga lantul muntos subacvatic Lomonosov, revendicat atat de Canada, cat si de Danemarca.
O comisie a ONU a respins, in 2002, solicitarile avansate de Moscova in acest sens in decembrie 2001, cerand dovezi suplimentare in sprijinul afirmatiilor ca lantul muntos Lomonosov ar fi o extensie a platoului continental rusesc. Ulterior, pretentiile rusesti au fost contestate de Norvegia, Canada, SUA si Danemarca. In vreme ce autoritatile de la Copenhaga doresc sa demonstreze ca lantul muntos Lomonosov se afla in prelungirea platoului continental aferent Groenlandei, oficialii de la Ottawa intentioneaza sa aloce peste sapte milioane de dolari pentru a institui o misiune de patrulare in Oceanul Arctic, menita sa protejeze suveranitatea statului canadian. La randul sau, Congresul american are in vedere deblocarea unor fonduri in vederea intretinerii spargatoarelor de gheata ce patruleaza la Polul Nord. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.