Pretul la piine a crescut cu pina la 10%. Inainte de a decide cu cit scade TVA la piine, Guvernul a trimis Fiscul pe capul brutarilor.

Guvernul a luat ieri in discutie posibilitatea reducerii TVA la faina si piine, stabilind ca aceasta masura va fi luata doar dupa ce se va elimina piata neagra din morarit si panificatie. Autoritatile sint deschise propunerii procesatorilor de a reduce TVA la piine, Ministerul Finantelor urmind a stabili nivelul acesteia. Insa, inainte de a fi luata aceasta masura, Guvernul a decis sa trimita inspectorii pe capul producatorilor de piine. „In sedinta de guvern s-a decis ca inspectorii ANAF, ai Inspectoratelor Teritoriale de Munca si ai ANSV sa verifice cele 10.000 de unitati producatoare de piine", a anuntat ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. El a precizat ca nu vor fi verificati chiar toti procesatorii, dar vor fi efectuate controale in toata tara si se va urmari daca procesatorii au vinzari in concordanta cu consumul de gaze si energie electrica, daca au personal angajat legal, daca respecta conditiile de igiena si sanitare. „In urma acestor controale vom afla care este consumul real de piine si care este necesarul de griu", a spus Remes. Apoi va fi luata o decizie care poate insemna inchiderea procesatorilor care au fugit de fiscalitate. „Vom face un calcul exact al consumului de piine care sa corespunda cu datele INS si sa vedem de ce consumul oficial este de 24 kg pe an, iar cel vehiculat pe piata de 115 kg", a spus Remes. El a aratat ca dupa identificarea evazionistilor se va lua o decizie privind reducerea TVA. „Aceste controale vor duce si la reasezarea TVA, dupa ce se va cunoaste situatia reala din sector, iar propunerea va apartine ministerului de resort. Aceasta masura va permite producatorilor de piine care vor aplica la pretul final pentru consumator TVA mai mica sa-si atenueze costurile. Bugetul va fi indestulat prin impozitarea cit mai aproape de totalitatea producatorilor din panificatie", a spus Remes. Ministrul a tinut sa mentioneze ca reducerea TVA va insemna ca pretul la piine sa ramina neschimbat.

Producatorii au decis deja sa scumpeasca piinea incepind cu 1 august, cu niveluri cuprinse intre 3 si 10%, in functie de zona geografica. Dar ministrul Agriculturii considera ca „aceasta majorare de pret nu este justificata". „Cred si acum in ce am spus, ca piinea nu trebuie sa se scumpeasca. Este un joc intre autoritate si comercianti, un joc al incercarii de a ajunge la un rezultat favorabil pentru cei din urma. Exista o presiune interesata cauzata de domeniul de afaceri in care se lucreaza si orice declaratie a patronatelor si sindicatelor ca vor aduce oameni sau animale in strada sau ca vor scumpi piinea daca autoritatile nu fac ceva anume este o presiune pentru a obtine un raspuns mai repede decit ofera in mod normal lentoarea birocratica a oricarei autoritati", a mentionat Remes. Ministrul a exclus pentru moment reducerea TVA si la alte produse alimentare.