„Luna de miere" a lui Sarkozy se incheie

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost anuntat ca perioada fericita si fara griji a mandatului sau se apropie de final, avind in vedere ca sindicatele protesteaza fata de reforma legislatiei muncii si ameninta cu boicotarea Cupei Mondiale de rugby, in aceasta toamna. Dupa trei luni de la alegerea sa in functia de sef al statului, Sarkozy se afla in fata primului test in relatia cu sindicatele. Citeva mii de oameni au demonstrat in Franta contra proiectului de lege ce impune asigurarea unui numar minim de trenuri si autobuze care sa circule in timpul grevelor din industrie. Sarkozy a mai anuntat doua reforme explozive: pacientii vor fi obligati sa contribuie la costul medicamentelor, iar numarul functionarilor publici va fi redus cu circa 30.000. (S.M.)Procuror pentru UE

Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, intentioneaza sa creeze postul de procuror general european. Potrivit publicatiei EUobserver, noul magistrat va avea atributii in investigarea infractiunilor comunitare. „Sint convins ca Europa va avea un procuror general in viitor", a declarat Frattini. (I.M.)

Gazprom inchide robinetul catre Belarus

Gigantul petrolier rus Gazprom a anuntat ca va reduce la jumatate cantitatea de gaz livrata spre Belarus incepind cu 3 august. Compania spune ca a luat aceasta decizie deoarece autoritatile din Minsk au datorii de peste 500 de milioane de dolari catre Gazprom. „Belarusul nu a facut nimic deocamdata pentru a rezolva problema datoriei, ceea ce noi consideram o incalcare a acordurilor anterioare. Are bani pentru a plati si nu intelegem de ce nu o face", a declarat un purtator de cuvint al companiei petroliere. El a precizat ca problemele din Belarus nu vor afecta alimentarea cu gaz a Europei. (I.M.)