Vedetele Winona Ryder, Jessica Alba si Adam Brody vor juca in noul serial de inspiratie biblica, „The Ten".

Cele zece porunci aduse de Moise de pe munte s-au transformat in zece povestioare updatate pentru secolul 21, in care personajele - jucate de vedete cunoscute de la Hollywood - duc la extrem interdictiile crestine. Productia demonstreaza ca prostia, greselile sau lipsa manierelor din societate sint ingredientele necesare pentru o comedie buna. „Si daca toate aceste episoade, puse sub invelisul Decalogului, sint tratate cu ironie si detasare, atunci serialul va avea succes", e de parere criticul de film Richard Hogan.

In afara mizei religioase, serialul se mai bazeaza si pe faima a doua staruri de la Hollywood: nominalizata la Oscar Winona Ryder si

Jessica Alba, cunoscuta din blockbusterele „Sin City" si din „Cei patru fantastici". In schimb, interesul din partea adolescentilor va fi asigurat de Adam Brody, din serialul „Rebel in California".

Winona Ryder da o alta conotatie interdictiei „Sa nu furi": ea joaca rolul unei femei care se indragosteste nebuneste de o papusa ventriloc, pe care apoi o fura. Asta dupa ce, in 2002, actrita a fost trimisa in judecata pentru ca a furat dintr-un magazin. „Chiar a fost o coincidenta. Ne-am dat seama abia dupa ce Winona ne-a confirmat ca va juca in serialul nostru", povesteste pentru agentia de stiri Reuters Ken Marino, coscriitor, dar si actor in „The Ten".

Criticii se declara la fel de incintati si de scenariu, si de personajele sale: de la barbatul care devine din intimplare erou dupa ce cade dintr-un avion si bibliotecara care are o revelatie sexuala in Mexic pina la doctorul, jucat chiar de scenaristul serialului, care isi ucide din neatentie pacientii sau rinocerul care invata sa birfeasca. Mai mult, porunca „Sa nu rivnesti la bunul aproapelui tau" e actualizata pentru era moderna: un detectiv de politie rivneste mult timp la scannerul vecinului sau. Toate astea sub vocea unui narator care povesteste secventele biblice moderne in timp ce se lupta cu propriile dileme morale: trebuie sa aleaga intre frumoasa lui sotie si la fel de atragatoarea sa amanta, rol jucat de Jessica Alba.

O parte dintre specialisti cred insa ca publicul obisnuit nu o sa priceapa ironia pina la capat: „Reusesti sa te prinzi cu greu ca e vorba de cele 10 porunci biblice tocmai pentru ca sint foarte multe idei intr-o singura secventa si foarte multe moduri de a le exprima", e de parere cronicarul Edward Douglas. La Festivalul de Film Sundance de anul acesta, serialul a reusit insa sa stirneasca risete in rindul audientei. El urmeaza sa intimpine si reactiile telespectatorilor in curind, pentru ca va fi lansat luna aceasta pe micile ecrane de reteaua de televiziune ThinkFilm.

Desi grupurile religioase nu au reactionat inca, producatorii le anticipeaza insa si le si raspund. „Este doar o comedie. Nu vrem sa subliniem nimic despre nimeni. E un serial bazat pe cele 10 porunci, dar nu ar trebui vazut de grupurile religioase extremiste, nu atunci cind o femeie se indragosteste de o papusa ventriloc", spune ironic David Wain, producatorul si coscriitorul serialului, citat de site-ul Yahoo!News.

„Latura religioasa nu ma afecteaza nici pe mine si nici nu pune filmul intr-o lumina proasta. Ma consider o persoana buna, cu principii sanatoase, iar faptul ca joc in acest serial nu ma jigneste in nici un fel", declara si actrita Gretchen Mol pentru agentia de stiri Reuters. Chiar daca producatorii minimalizeaza discutia despre Biblie, ea s-a dovedit a fi, la Hollywood, una dintre retetele clasice de succes, asa cum „Codul lui Da Vinci" a aratat-o in 2006.