Pretul painii a inceput sa creasca, in ciuda declaratiilor oficialitatilor ca nu ar prea exista motive. Se asteapta ca majorarea de pret sa se faca treptat, in prima etapa fiind preconizata o crestere de 3-10 procente, aproximativ 10 bani/paine. Prod
Pretul painii a inceput sa creasca, in ciuda declaratiilor oficialitatilor ca nu ar prea exista motive. Se asteapta ca majorarea de pret sa se faca treptat, in prima etapa fiind preconizata o crestere de 3-10 procente, aproximativ 10 bani/paine. Producatorii dau vina pentru aceasta scumpire pe pretul mare al graului si, implicit, al fainii.
Firmele de morarit si panificatie au inceput, unele chiar saptamana trecuta, sa majoreze pretul painii si al altor produse specifice, cu 3-10%, in functie de zona, decizia avand la baza evolutia ascendenta a costurilor de achizitie a graului si a fainii in ultima luna, informeaza Mediafax. Reprezentantii acestor firme au apreciat ca recolta redusa de grau din acest an, reprezentand circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului painii si al produselor de panificatie, treptat, cu 5-6% pentru inceput si cumulat 30-40% pana la sfarsitul anului.
Concomitent cu aceasta modificare de pret, Guvernul a decis ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Inspectia Muncii si Autoritatea Sanitara Veterinara sa inceapa actiunile de control la producatorii de paine, pentru combaterea evaziunii fiscale, rezultatul verificarilor putand conduce la reducerea TVA la paine.
"Rezultatele controlului vor conduce la un calcul care, in final, poate insemna o reasezare a TVA pentru producatorii de paine, la un cuantum si un moment care ramane sa fie stabilite. Din punctul meu de vedere, momentul nu va fi indepartat, dar nivelul depinde de Ministerul Finantelor", a declarat ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. El a aratat insa ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sunt justificate, pentru ca pretul graului nu este mare comparativ cu anii trecuti.
Subventii de toamna
Producatorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de subventii cuprinse intre 400 si 500 lei pentru achizitionarea motorinei, a semintelor si a ingrasamintelor necesare infiintarii culturilor de grau, rapita si alte produse in toamna acestui an. Pentru un hectar de grau va fi acordata o subventie de 500 lei, pentru un hectar de rapita vor fi platiti 400 lei, iar pentru alte culturi vor fi alocati 450 lei. Subventiile vor fi acordate doar pentru culturile asigurate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.