E greu de stabilit un clasament privind cea mai pretentioasa si mai complexa articulatie. Prof. dr Andrei Firica, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Colentina, spune ca fiecare articulatie are importanta si complicatiile ei. Un lucru e sigur,
E greu de stabilit un clasament privind cea mai pretentioasa si mai complexa articulatie. Prof. dr Andrei Firica, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Colentina, spune ca fiecare articulatie are importanta si complicatiile ei. Un lucru e sigur, articulatia cu cel mai mare grad de libertate si cu cele mai multe posibilitati de mobilitate este umarul. Bratul poate face o paleta mare de miscari in toate directiile. In acceptiunea ortopediei, umarul este format din clavicule, omoplati si efectiv articulatia dinspre brat. Claviculele sunt cele doua oase ale pieptului si merg pana in dreptul articulatiei umarului. Omoplatii sunt acele oase de suprafata mare care sunt acoperite de muschi puternici si care nu sunt prinse in nimic. De altfel, in corp exista doar doua feluri de oase, care au mobilitate totala, nefiind prinse in nimic, si anume rotulele de la genunchi, si omoplatii din sistemul umarului. Ce accidente se pot intampla in componentele umarului? Ruperea claviculei este o fractura mai ales a tanarului, de exemplu, la o cadere, cum ar fi cea cu bicicleta. Fractura claviculei se poate face chiar in timpul unei nasteri mai dificile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.