Cinci prefecti numiti de PD si unul de PNL au fost schimbati ieri din functie.

Guvernul a Inlocuit ieri din functie prefectii din judetele Dolj, Ialomita, Teleorman, Arges, Hunedoara si Brasov. Cinci dintre acestia au fost membri PD.

Contactat de Cotidianul, secretarul de stat pentru relatia cu prefecturile, Victor Paul Dobre, a evitat sa explice clar motivul inlocuirii celor sase prefecti. „Asa am considerat noi ca-i mai bine", ne-a spus, intr-un final, Dobre.

Nicolae Giugea (Dolj), Marinica Cazacu (Ialomita), Ion Cirstoiu (Arges), Aurelian Leonard Danu (Brasov), Cristian Marius Vladu (Hunedoara) si Ionel Izina (Teleorman) au fost inlocuiti din functie cu Dumitru Silviu (Dolj), Stelian Caramitru (Ialomita), Zorinel Niculae (Teleorman), Ion Popa (Arges), Adriana Dontu (Brasov) si Dan Aurel (Hunedoara), toti fosti subprefecti, numiti de PNL.

Majoritatea prefectilor schimbati au ezitat sa critice sau sa atribuie vreo conotatie politica deciziei Executivului. Trei dintre ei - Giugea, Cazacu si Izina - au fost numiti inspectori guvernamentali, in timp ce ceilalti trei vor primi posturile de subprefecti. „Voi ataca in contencios administrativ decizia Guvernului. Daca nu voi cistiga procesul, ma voi supune deciziei", ne-a declarat fostul prefect de Hunedoara Cristian Vladu. Aceeasi pozitie si in cazul lui Marinica Cazacu.

Secretarul general al democratilor, Vasile Blaga, a declarat pentru Cotidianul ca vrea, inainte de a comenta, sa vada motivatia Executivului. „Sint curios, pentru ca cei de Dolj si Ialomita s-au comportat chiar foarte bine la inundatii", a mai spus acesta.

Premierul Tariceanu le trimisese inca din aprilie un mesaj prefectilor. „Prefectii, ca toti functionarii, isi mentin locurile in functie de performante", avertiza seful Executivului.

Institutia prefectului a fost depolitizata pe 1 ianuarie 2006, moment in care prefectii au devenit functionari publici, fiind nevoiti sa renunte la carnetele de partid. Potrivit legii, activitatea prefectilor este evaluata in urma unui raport anual de catre o comisie din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative. In urma evaluarii, fiecare prefect primeste un calificativ. In primavara acestui an insa a fost adoptata o hotarire de guvern care reglementeaza mobilitatea functiei de inalt functionar public. Ceea ce inseamna ca un prefect poate fi trimis oricind intr-o alta functie de inalt functionar public. Inalti functionari publici sint prefectii, subprefectii, secretarul general al Guvernului sau secretarii generali ai ministerelor si ai agentiilor guvernamentale.