CE BEM, CE MANCAM  
Prin ingredientele pe care le are, acest produs nu face decat sa pericliteze sanatatea consumatorilor, chiar si a diabeticilor, carora li se adreseaza.

Crema de alune Sly Diet prin ingredientele pe care le are incearca sa pacaleasca consumatorul. Se numeste Sly Diet - imprimandu-i ideea ca il ajuta la pastrarea siluetei. Mai mult, producatorul sugereaza ideea ca este bun pentru diabetici. Ingredientele de pe eticheta sunt urmatoarele: "indulcitori (maltitol E 965, zaharina E 954), pudra de cacao, grasime vegetala hidrogenata, lapte praf degresat, zer pudra, pasta de alune de padure (1%), emulgator (lecitina E 322), vanilina, aroma natural identica de alune".

Producatorul ofera si eticheta nutritionala: "hidrati de carbon 48,9g/100g (din care maltitol/ maltitol 23g/100g), proteine 8,6g/100g; grasimi 34,8g/100g, valoarea energetica 506,4 kcal/100g"

Tot de pe eticheta aflam ca produsul este "util in regimul alimentar al bolnavilor de diabet zaharat echilibrat (prin inlocuirea de hidrati de carbon din dieta) si in dietele hipoglucidice" si ca la un consum excesiv se pot produce efecte laxative.


ANALIZA. Produsul are un profil nutritional dezechilibrat cu un exces de lipide reprezentate in special de grasimi vegetale hidrogenate (margarine) periculoase pentru sanatate, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Crema contine indulcitori de tip polioli (maltitol) calorigeni si indulcitori chimici de sinteza acalorigeni (zaharina), avand o densitate calorica globala foarte ridicata a€”506,4 kcal/100g. Contine vanilina artificiala si alte arome artificiale care mimeaza aroma de alune.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice, renale, neurodegenerative, cu status proinflamator sistemic, bolnavilor de afectiuni pulmonare, astmaticilor, celor cu afectiuni dermatologice, dar si persoanelor sanatoase care doresc sa isi mentina o stare de sanatate buna. Desi partea de indulcitori continuta de crema ar putea constitui o recomandare pentru diabetici, continutul ridicat de grasimi hidrogenate o face neindicata si acestora. Cu atat mai mult produsul nu este indicat persoanelor care vor sa-si mentina o stare de normo-ponderalitate (silueta).