Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si-a continuat ieri turneul in Orientul Mijlociu cu o vizita la Ierusalim. Ea s-a intilnit cu premierul Ehud Olmert, cu care a discutat despre cooperarea militara dintre SUA si Israel. Demn


Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si-a continuat ieri turneul in Orientul Mijlociu cu o vizita la Ierusalim. Ea s-a intilnit cu premierul Ehud Olmert, cu care a discutat despre cooperarea militara dintre SUA si Israel. Demnitarul de la Washington a oferit statului evreu un ajutor militar in valoare de 30 miliarde de dolari. Rice a mai discutat cu Olmert despre instaurarea pacii in regiune si despre posibilitatea infiintarii unui stat palestinian. De la Ierusalim, Condoleezza Rice a plecat in Cisiordania, pentru o serie de discutii cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas. Aceasta este prima vizita a secretarului de Stat american in regiune, dupa ce gruparea palestiniana Hamas a preluat controlul asupra Fisiei Gaza. Condoleezza Rice este insotita in turneu de secretarul apararii, Robert Gates. Inainte de Israel, cei doi oficiali s-au oprit in Arabia Saudita, unde au oferit guvernului posibilitatea de a cumpara armament in valoare de 20 miliarde dolari. De asemenea, Egiptul a beneficiat de o finantare de 13 miliarde de dolari pentru sectorul apararii. Demersurile Washingtonului au fost criticate de unii lideri internationali care cred ca inarmarea unor state din Orientul Mijlociu ar putea fi periculoasa. Oficialii americani spun insa ca incearca doar sa intareasca aliatii Occidentului in zona, pentru a contracara amenintarea Iranului, a Siriei, a gruparii siite Hezbollah si a retelei teroriste al-Qaeda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.