La Sibiu exista o biserica unde credinciosii se pot ruga cu dedicatie pentru presedintele tarii sau pentru Consiliul Local. In cazul institutiilor stufoase, ei au la dispozitie liste complete cu numele angajatilor.Voluntarii au ore fixe la care potveni sa se roage pentru demnitari „Va indemn dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii, pentru imparati si pentru toti cei ce sint inaltati in dregatorii." (1 Tim 2,1). Acest pasaj al Scripturii din Epistola lui Pavel catre Matei a indemnat o biserica evanghelica din Sibiu sa porneasca un program mai putin obisnuit. Timp de patru ore in fiecare zi, voluntarii se aduna in locasul de cult si se roaga pentru binele tarii si al celor care o conduc: presedinte, ministri, consilieri locali sau simpli functionari publici. Dintre cele patru biserici de pe Strada Mitropoliei din Sibiu, Biserica „Sfintul Ioan" (Johannis Kirche) a trezit mereu interesul localnicilor si al turistilor. Proaspat renovat, locasul evanghelic este singurul loc din Romania unde crestinii se roaga pentru cei „inaltati in dregatorii", in limita programului bisericii. De altfel, de la intrare esti introdus in „subiect". Pliante, brosuri, afise, fluturasi, toate fac „reclama" programului „Ora et labora" („Roaga-te si lucreaza"), denumit dupa deviza Ordinului Sfintului Benedict.

Credinciosii au de ales una dintre cele peste zece liste cu „tinte" de rugaciune. Crestinii se pot ruga pentru presedintele Traian Basescu, pentru prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu si pentru tot Guvernul Romaniei. „Inainte aveam pe liste numele fiecarui ministru, dar cum se tot schimba, am lasat fara nume. Dumnezeu stie mai bine cine e la putere, cui sa lumineze mintea si cui sa dea ginduri bune", spune tinara care se ocupa de biserica si care nu vorbeste bine romana. Pe linga alesii de la Bucuresti, voluntarii sibieni se roaga pentru bunul mers al Capitalei Culturale Europene, pentru conducerea Asociatiei Sibiu 2007 si pentru comisarul Sergiu Nistor de la Ministerul Culturii.

Pomelnicul autoritatilor locale sibiene il are in cap de lista pe primarul Klaus Werner Johannis, urmat de secretar si viceprimarii Eugen Ion Cioruga si Eugen Mitea. Urmeaza toti consilierii votati de stampilele sibienilor, in ordinea importantei. „Daca Dumnezeu ii ajuta pe ei, ne ajuta si pe noi", crede responsabila de la Biserica Johannis. Alte liste ii aduc mai aproape de Dumnezeu pe toti sefii directiilor si serviciilor publice.

De la conducerea administratiei unitatilor de invatamint preuniversitar la directorul Casei de Cultura a Municipiului Sibiu, de la arhitectul-sef al urbei si pina la responsabilii cantinei de ajutor social - toti sint pomeniti cu functie si nume. Nu au fost uitate nici sefele serviciilor de impozite si taxe pentru persoane fizice si juridice, carora harul divin le poate folosi la stringerea banilor in vistieria primariei.

„Toti crestinii din Sibiu, indiferent de confesiune, oricine doreste sa faca un bine comunitatii este asteptat aici sa se roage pentru binele Romaniei si al Sibiului", spune tinara voluntara de la biserica. In fiecare zi, de luni pina vineri, intre orele 12.00-14.00 si 17.00-19.00, si simbata, intre orele 12.00-14.00, voluntarii se roaga fiecare, timp de o ora, pentru Romania si orasul lui Hermann.

Amatorii de rugaciune se inscriu din timp pe liste, se fac programari si fiecare isi lasa o adresa sau un numar de telefon. Apoi, in ziua si la ora programarii, voluntarul vine, isi alege una din liste cu numele pentru care el doreste sa se roage si, timp de o ora, biserica ii apartine. „In orice limba, cu voce tare sau in gand, in genunchi sau pe scaun, din carte sau din minte, fiecare face cum doreste", spune cea care se ocupa cu organizarea „Ora et labora" si are grija ca micile obiecte din biserica nou renovata sa nu se faca nevazute.

Program importat din Canada Complexul de cladiri din care face partea Biserica Johannis a fost construit intre 1881 si 1883, ca orfelinat al comunitatii evanghelice si se afla intre cele doua centuri de fortificatii ale orasului. „Casa Luther", cum era cunoscut orfelinatul, a fost expropriata in 1948 si retrocedata in 2000, fiind prima cladire redobindita de Biserica Evanghelica din Romania. Proaspat renovat, locasul de cult se declara „o biserica deschisa pentru toti" si a primit doua altare catolice de la bisericile din localitatile brasovene Fiser si Roades. Programul „Ora et labora" a fost preluat de la o biserica evanghelica din Canada.