Procesul UE de extindere spre Europa de Est se completeaza o data cu aderarea Romaniei si intregeste lista reusitelor aliantei, scrie „The Financial Times".

Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE reprezinta unul dintre cele trei mari succese ale aliantei din prima jumatate a acestui an, relateaza „The Financial Times" in editia electronica. Celelalte doua succese sint stabilirea, in martie, a unor obiective ambitioase in ceea ce priveste energia si strategia de combatere a incalzirii globale, precum si incheierea unui acord, in iunie, in ceea ce priveste noul tratat simplificat, menit sa inlocuiasca proiectul constitutional respins prin referendum de electoratul francez si olandez in 2005.

Publicatia britanica se intreaba insa daca cele trei succese au intr-adevar legatura unul cu altul si daca ele contribuie la trasarea unei perspective coerente pentru blocul comunitar. Comentariul din „The Financial Times" subliniaza ca UE are insa nevoie de o agenda si de un obiectiv pentru a se redefini, pe fondul unui mediu oscilant.

Aderarea a 12 noi state membre, a caror populatie reprezinta o cincime din cea a blocului comunitar, dar al caror PIB este de 15 ori mai mic decit cel la nivel european, a modificat natura UE, iar provocarea este, de regula, subestimata, scrie „FT". O structura diversa impune descentralizarea, iar extinderea blocului implica costuri excesive, sintetizeaza cotidianul citat de MEDIAFAX.