Cel de-al saselea Patriarh al Romaniei va fi ales peste 38 de zile, atat de inaltele fete bisericesti, cat si prin votul laicilor reprezentanti ai tuturor eparhiilor ortodoxe din tara si de peste hotare. Vointa mirenilor, majoritari in Adunarea Nationala Bisericeasca, va fi cea care va inclina balanta.


Fara a gresi catusi de putin, Biserica Ortodoxa Romana, organizata ca Patriarhie, este cea mai democratica si transparenta cu putinta intre toate bisericile lumii. Sfantul Sinod este cea mai inalta autoritate a BOR pentru toate problemele dogmatice si canonice, precum si pentru cele bisericesti date in competenta sa. Acesta se compune din Patriarh si arhiereii in functiune (mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi, episcopi vicari si arhierei vicari). Intre sesiunile Sfantului Sinod, problemele ivite sunt solutionate de Sinodul Permanent, alcatuit din Patriarh si mitropolitii in functiune.


UN CLERIC, DOI MIRENI. Ca organ reprezentativ central al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru toate problemele administrative si economice si pentru cele care nu sunt de competenta Sfantului Sinod, functioneaza Adunarea Nationala Bisericeasca. Forul este compus din cate trei reprezentanti ai fiecarei eparhii (un cleric si doi mireni), desemnati de adunarile eparhiale, pe termen de patru ani. Organul suprem administrativ, atat al Sfantului Sinod, cat si al Adunarii Nationale Bisericesti, este Consiliul National Bisericesc. Acesta este alcatuit din trei clerici si sase mireni, alesi la randul lor pentru patru ani, si din consilierii administrativi patriarhali, ca membri permanenti.


POLITICIENI. Potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhul este desemnat dintre actualii Mitropoliti, Arhiepiscopi sau Episcopi, in functie de propunerile Sfantului Sinod. Noul sef al BOR va fi ales dintre doi sau trei candidati, prin vot secret, de Colegiul Electoral Bisericesc, alcatuit mai bine de jumatate din laici. Printre membrii deputati ai Adunarilor Eparhiale se regasesc nume de rezonanta ale oamenilor de afaceri, medici, cadre didactice, politicieni sau reprezentanti ai autoritatilor judetene. Spre exemplu, cei doi mireni reprezentanti ai Episcopiei Giurgiului in Colegiul Electoral Bisericesc sunt presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Victor Boiangiu, care este si vicelider la PSD judetean, si primarul municipiului, Lucian Iliescu, care detine si functia de presedinte al filialei judetene a PNL. De aceea nu mica va fi surprinderea celor neavizati sa constate ca balanta va atarna de partea unuia sau a altuia dintre candidati si in functie de ceea ce vor decide partidele politice, prin reprezentantii lor cu drept de vot. Alte nume sonore in Colegiul Electoral Bisericesc sunt: academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici (fruntas PNL), Sorin Frunzaverde (vicepresedinte PD), Dorel Onaca (membru PD), Marian Petre Milut (presedintele PNTCD) si lista poate continua.